IPCC: ät mindre kött och låt skogen växa

FNs klimatpanel, IPCC, presenterade igår den fascinerande och viktiga rapporten Climate Change and Land. Skogs- och markanvändning (jordbruk) står för 23 procent av alla utsläpp av växthusgaser, så det är bra att IPCC sätter fokus på hur världens landområden används. Några intressanta nedslag.

 • Jord och skog bidrar inte bara till stora utsläpp, rätt hanterat kan sektorerna bli en sänka, d v s absorbera istället för att släppa ut växthusgaser.  Detta uppnås enklast genom att låta skogen växa. Se DN-debatt idag om detta.
 • Med mindre kött och överlag förändrad kosthållning kan vi kraftigt minska utsläppen av växthusgaser. Man talar om: ”Balanced diets, featuring plant-based foods, such as those based on coarse grains, legumes, fruits and vegetables, nuts and seeds…” Se mer i stycket B6, s 25 f f.
  IPCC talar om minskade utsläpp i spannet 700 miljoner ton till 8 miljarder årligen (världens utsläpp ligger på ca 50 miljarder ton) av en mer växtbaserad kost. Rapporten konstaterar också att det finns stora hälsomässiga vänster att kamma hem på en mer växtbaserad kost liksom att stora ytor land kan sparas och användas till annat.
 • Man varnar för ett för ensidigt fokus på biobränslen.
 • Man talar om vikten av biologisk mångfald och överlag skogens potential som kolsänka.
 • Man tar också upp problemet matsvinn och konstaterar att 25-30 procent av all mat som produceras går bort som svinn (i alla led från produktion in till våra skafferier).

För oss i Vänsterpartiet stärker IPCC-rapporten oss i att fortsätta att verka för minskad köttkonsumtion, mer biologisk mångfald i skogen, hållbara drivmedel och åtgärder mot matsvinn. Vi är exempelvis det enda partiet som vid upprepade tillfällen motionerat om politiska beslut för minskad köttkonsumtion. Kan vi få med oss de andra partierna den här gången?

Det har skrivits mycket om IPCCs land- och skogsrapport. Här är några exempel
Svt
DN: Matvanorna måste ändras
Expressen Ät mindre kött för att rädda planeten
The Guardian We must change food production to save the world
George Monbiot, The Guardian We can´t keep eating as we are.

Kommentarer

2 svar till ”IPCC: ät mindre kött och låt skogen växa”

 1. Profilbild för stellanfelix
  stellanfelix

  Hej Klimat-riksdagens arbetsgrupp för skog, mark och vatten kommer med en artikel i Expressen på lördag (nätet) och söndag (tidningen) om skogen med samma inriktning som artikeln i DN. Två av professorerna bakom artikeln är med i vår grupp (men har inget sagt om sin egen artikel….) och jag tror faktiskt att det var vrå grupp som satte dom på spåret. När vi började i julas fanns ingenting skrivet och skogen och kol-budgeten bortsett från att alla utgick från att skogen var en kol-sänka. Det är den möjligen på drygt 100 års sikt men under 2000-talet är den en mkt stor kolsänka.

  Men det är kul att detta nu lyfts upp och vi hoppas bara att Expressen inte lyfter bort vår artikel nu närt dom inte blir först. Om vi skyddar 25 % av skogen från avverkning (vi måste enligt Ngoya-avtalet skydda 17 %) så kompenserar vi alla dagens utsläpp för all tid om vi så vill. Nu eldas vi istället upp 85 % av den fällda skogen och släpper ut allt kol igen. Det är absurt.

  Vi ses kanske på konferensen i Ydre nästa helg ?

  Hälsn Stellan ________________________________

  1. Profilbild för jensholm

   Intressanta debattartiklar i både DN och av dig, Stellan i Expressen.
   Länkarna här för dem som inte redan sett
   https://www.expressen.se/debatt/det-gar-att-tjana-pengar-utan-att-kalhugga-skogen/
   https://www.dn.se/debatt/klimatnyttan-av-minskad-skogsavverkning-ar-enorm/