Jag har ett inlägg på Expressen idag. Läs det där eller nedan.
Mat som exporteras hit måste följa svensk lag
Expressen, debatt 2015-10-08
Jan Björklund (6/10) har rätt i att det är en dålig idé att stödköpa mjölk, som föreslagits av de andra borgerliga partierna. Om EU köper upp mjölk som inte kan säljas på marknaden skapas stora överskott som förr eller senare måste avyttras någonstans. Tidigare har livsmedelsöverskott ofta dumpats i utvecklingsländer, vilket förstört möjligheterna att bygga upp lokal produktion med lokala marknader. Dessutom kostar stödköpen enorma summor som kan användas till något bättre.
Men ska vi värna vår livsmedelsproduktion krävs annat än de skattesänkningar och ”regelförenklingar” som Björklund talar om. I dag produceras endast hälften av den mat som vi äter här i Sverige. Det är EU som är det främsta skälet till all importmat och att allt fler lantbrukare lägger ned sin verksamhet. Sedan EU-anslutningen 1995 är Sverige en del av EU:s inre marknad. Där ska varor och tjänster kunna flöda fritt. Den här frihandelsdogmen har gynnat storproducenter med lägre miljö- och djurskyddsambitioner på bekostnad av småproducenter, inte minst i Sverige.
Jag är inte helt säker på vad Folkpartiet egentligen tycker, men vi i Vänsterpartiet tycker i alla fall att det finns ett egenvärde att vi kan producera en stor del av vår egen mat på hemmaplan. Det skapar jobb på landsbygden. Dessutom ställer vi generellt sätt högre krav på miljö och djurhänsyn, något vi ska fortsätta att göra.
Om det vore som Jan Björklund påstår att ytterligare skattesänkningar skulle vara mirakelkuren för svenska lantbrukare, ja då skulle frågan redan vara löst. Jan Björklund och den tidigare borgerliga regeringen sänkte ju skatterna mer än någon annan regering tidigare.
Däremot borde Sverige ta itu med den oschyssta konkurrens som i dag råder inom EU. Handel är bra, men den måste utövas med rättvisa villkor. Därför är det rimligt att Sverige ska kunna ställa krav på att den mat som exporteras hit ska uppfylla våra lagar och regler. Det skulle till exempel innebära att kött och mjölkprodukter måste leva upp till kraven i svensk djurskyddslag.
Jag tror att många håller med om detta. Men så fungerar det inte i dag. Enligt EU:s fördrag får enskilda medlemsländer inte införa restriktioner mot det fria flödet av varor och tjänster. Men i EU-lagstiftningen står också att marknadsprinciperna kan frångås för att ”skydda människors och djurs hälsa och liv”, som det står i artikel 36 i EU-fördraget.
Den svenska regeringen borde använda den möjligheten och kräva att mat som exporteras till Sverige ska följa svenska lagar. Det skulle gynna svensk livsmedelsproduktion, i synnerhet skulle det gynna miljön och omsorgen om djuren.
Det är en mycket bättre väg fram än såväl ökade EU-subventioner som ofinansierade skattesänkningar.
Jens Holm (V)
Riksdagsledamot och tidigare EU-parlamentariker