Agera mot svenska storföretags utsläpp

De trettio största svenska företagen släpper ut 16 gånger mer än hela landet Sverige eller lika mycket som 100 miljoner européer. Varje år! Hög tid att agera mot svenska storföretags stora utsläpp. Läs min fråga nedan eller här till klimatminister Annika Strandhäll (S).

Svenska storföretags klimatpåverkan
Skriftlig fråga 2021/22:640, 2021-1217 av Jens Holm (V) Annika Strandhäll (S)

För att möta klimatkrisen krävs enligt Vänsterpartiet stora politiska satsningar på omfördelning och massiva klimatinvesteringar. Marknaden förmår varken att möta klimatkrisen i nödvändig takt eller att fördela resurser rättvist. Politiken kan och måste ställa krav på att industrin ställer om, och företagen ska hjälpas med ett grönt investeringsprogram och satsningar på ny teknik. Det ska vara ett program med utgångspunkt i uppdaterade klimatmål för alla utsläpp som svensk politik har inflytande över, som svarar mot den senaste forskningen och som bygger på solidaritet med framtida generationer och andra delar av världen. Den nationella klimatlagstiftningen måste stärkas även för de företag som omfattas av EU:s utsläppshandel, och politiken måste ställa krav på att storföretagen redovisar samtliga utsläpp som verksamheten orsakar såväl nationellt som globalt.

Med anledning av det ovannämnda vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

Avser ministern att ta initiativ till åtgärder som ställer högre krav på de stora företagens klimatåtaganden samt på deras redovisning av hela deras koldioxidavtryck nationellt och globalt?

Jens Holm (V)

Kommentarer

2 svar till ”Agera mot svenska storföretags utsläpp”

 1. Profilbild för stellanfelix
  stellanfelix

  Mycket bra.
  Speciellt att du tar upp hela CO2-problematiken och inte bara den fossila delen.
  Vi håller på att slutföra arbetet med att redovisa landets totala klimat-budget med arbetsgrupper både på energi och industri.
  Du kan nog få preliminära siffror i Januari.

  Kan nämna att netto-utsläppen från sjöar o vattendrag, som inte redovisas nånstans, är runt 35 M ton koldioxid varav Vattenkraften står för runt 5 M ton genom dränkta skogar. Östersjön är i balans.

  Stellan

  1. Profilbild för jensholm

   Tar gärna del av klimatbudgeten när ni har den. Tack för det.