Minskad köttkonsumtion – en del av livsmedelsstrategin?

För en dryg vecka sedan frågade jag infrastrukturminister (som också har ansvar för regeringens s k marina strategi) Anna Johansson om hon var beredd att verka för minskad köttkonsumtion. Detta med anledning av en rapport från Havsmiljöinstitutet som pekade på hur vår ökande köttkonsumtion förvärrar övergödningen av Östersjön och att åtgärder för en minskning av konsumtionen är brådskande.

I torsdags svarade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht mig, och det var ett bättre svar än väntat. Han pekar på att vi idag äter mer kött än vad som är hållbar och att en minskad köttkonsumtion är bra för klimatet (men även mot övergödningen, vill jag lägga till). Han tar upp det självklara att vi som konsumenter kan göra medvetna val, men pekar sedan också på att vi borde styra mer med den offentliga upphandlingen. Avslutningsvis lovar Bucht att frågan om hållbara livsmedel (där minskad köttkonsumtion borde ha en bärande del) kommer vara en del av den framtida livsmedelsstrategin som regeringen ska ta fram.

Så här säger han: ”Det är också viktigt att använda den offentliga upphandlingen för att styra mot hållbara livsmedel. Detta område kommer att vara en del av den livsmedelsstrategi som regeringen just nu arbetar med.”

Vänsterpartiet ingår i referensgruppen för livsmedelsstrategin. Vi kommer att se till att påminna landsbygdsministern om vikten av hållbara livsmedel och minskad köttkonsumtion.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Minskad köttkonsumtion – en del av livsmedelsstrategin?”

  1. […] jag har tagit upp denna fråga med Sven-Erik Bucht tidigare, och då har han varit bättre […]