Låt oss cykla mer i Sverige

Idag har vi debatterat cykelpolitik. Du kan se mitt anförande här. I korthet gick det ut på:

 1. Att cykla är fantastiskt ur alla aspekter; inge utsläpp, inget buller, liten trängsel och bättre hälsa får man på köpet.
 2. Vi behöver en politik för ökad cyklism.
 3. Det finns ett antal saker vi kan göra i närtid för att snabbt föra det enklare och säkrare att cykla. Till att börja med: sätt ett mål för ökad cyklism. Vänsterpartiet vill fördubbla cyklandet till 20 procent av alla resor.
 4. Investera mer i cykelinfrastruktur. De 1,5 miljarder som finns i den nationella infrastrukturplanen räcker inte. Planen omfattar totalt 700 miljarder kronor. Varför strök regeringen viktiga stråk som Märstastråket och Täbystråket när infrastrukturplanen lades fram? Där försvann också ca 400 miljoner kronor till cykelinfrastruktur.
 5. Ändra i Väglagen så att cykelvägar kan byggas separat oavsett om det finns en bilväg på plats eller inte. Kravet på det s k funktionella sambandet mellan bilväg och cykeldito måste ändras eller tas bort.
 6. Sänkt bashastighet i städer är bra för framkomligheten för gång och cykel. Ändra normen från 50 km/h till t ex 40 kom/h, något som FNs trafiksäkerhetskonferens här i Stockholm nyligen var inne på i sin resolution.
 7. Gör det enklare att cykla mot enkelriktat och tillåt högersväng mot rött där det passar. Lita på att våra kommuner kan fatta de bästa besluten för sina invånare.
 8. Låt oss kunna ta med cykeln på tåget. Det funkar i andra jämförbara länder, klart att det går även här.
 9. Reglera elsparkcyklarna. Det är helt orimligt att tusentals elsparkcyklar/elscootrar får förhindra framkomligheten för fotgängare, funktionshindrade och cyklister.
 10. Regeringens cykelstrategi är vällovlig, men räcker inte. Nu är det dags för handling. Ta och vakna, S och MP!

Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Låt oss cykla mer i Sverige”

 1. Profilbild för jmlikhetsanden

  Håller helt och fullt med dig. Jag äger ingen bil utan cyklar minst åtta månader per år. Övriga månader per buss (26 kr enkel resa). Det är 8 km till centrum för mig i Uppsala men utmärkta cykelbanor och gång- och cykelbanor. Men Uppsala är en cyklande stad med alla våra studenter.
  Mvh Hans

 2. Profilbild för jensholm

  Bra, fortsätt så!

  1. Profilbild för jmlikhetsanden

   Hej igen Jens. Istället för att skriva på riksdagens e-postsida så väljer jag denna plats.
   Jag läser alltid dina nyhetsbrev som ger bra information i många frågor för mig som är en politisk person. Men jag har två frågor. Jag har skickat dig en bok ”Jaktkritik”. Har du fått den? Har nutid att läsa den? Kommer du att ge några kommentarer så att jag kan citera dig?
   Den andra frågan är varför (V) talar om jämlikhet men aldrig om varför en bättre jämlikhet är nödvändig. Ingen ska behöva fråga ”Va fan får jag för pengarna”. Som du kanske såg då jag kommenterade den cykelpolitik skriver jag i WordPress med ”Jämlikhetsanden” som utgångspunkt. Ett mer rättvist omfördelningssystem går idag inte att få igenom i riksdagen med de konservativa i majoritet. Ett bättre skattesystem måste alltså vänta men skolan kan ändras nu när det gäller omfördelningen av elever. Den bästa möjligheten till ett bättre samhälle någorlunda snabbt är att se till att en bättre utbildning kommer tillstånd för alla.
   Läs gärna min blogg jamlikhetsanden.worldpress.com och kom med kommentarer.
   Trevlig 1 maj! Tråkigt att tågen inte kan genomföras. Mvh Hans