Ställ klimatvillkor på USA

Tänker regeringen se till att EU ställer klimatkrav på Donald Trump och USA när nya handelsvillkor ska förhandlas fram? Ser fram emot svaret på min skriftliga fråga. Läs mer här eller nedan.

Parisavtalet och handel med USA
Skriftlig fråga 2018/19:599 av Jens Holm (V) till Statsrådet Ann Linde (S)
EU har aviserat att nya handelspolitiska förhandlingar ska inledas med USA. Förhandlingarna kommer inte att avse ett nytt heltäckande handels- och investeringsavtal som tidigare TTIP, som glädjande nog har stoppats, men de nya förhandlingarna kommer ändå att omfatta många viktiga aspekter av handeln mellan Europa och USA. USA:s president Donald Trump har meddelat att han vill att USA ska lämna Parisavtalet. Vid sidan av att detta skulle vara ödesdigert för klimatet skulle ett utdragande från Parisavtalet också innebära en indirekt subventionering av fossil industri i USA, något som skulle kunna drabba svenskt och europeiskt näringsliv hårt. Om Trump verkligen lämnar Parisavtalet är det inte rimligt att USA belönas med förmånliga handelsvillkor med EU.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

Kommer statsrådet att inom ramen för de nya handelspolitiska förhandlingarna mellan EU och USA kräva att USA ska vara kvar i Parisavtalet?


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Ställ klimatvillkor på USA”

 1. Profilbild för Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg

  JO men vad tusan gör vi med alla nya kolkraftverk i Kina?Ettb större problem..

  1. Profilbild för jensholm

   Det ena står väl inte emot det andra. Måste agera mot Kina också.

 2. Profilbild för Tomas Olsson
  Tomas Olsson

  Det rimliga vore väl att alla handelsavtal kräver dokumenterad utveckling minst i nivå med Paris. Och extra tullar/motsv på de som inte uppfyller den biten. Är det nåt som EU jobbar på?

  Då blir vi också tvungna att agera själva 🙂