Bort med kol, olja och gas från våra pensioner

Läs min debattartikel i magasinet Effekt där eller nedan.

Bort med kol, olja och gas från våra pensioner
Effekt, 2018-01-16
Medan omvärldens stora kapitalplacerare gör sig av med fossila innehav agerar inte regeringen mot de fossila innehaven i våra pensioner. Det är hög tid för ändring, anser Jens Holm (V) riksdagsledamot.

Ska vi motverka en direkt farlig klimatförändring måste den absoluta merparten av världens fossila reserver ligga kvar i marken. Hur våra pensionspengar är placerade avgör om vi ska lyckas att nå våra klimatmål. Det är nämligen betydande fossila innehav som ligger dolda i våra pensionsbesparingar. I Greenpeacerapporten ”Staten och kapitalet” konstateras att våra AP-fonder har investerat i 43 av världens 100 värsta fossilbolag, däribland Gazprom, Lukoil, ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Occidental, Glencore och tyska kolkraftverk. Totalt handlar det om placeringar närmare 13 miljarder svenska kronor, ungefär 1300 kr per svensk. Av Andra och Sjunde AP-fondernas totala energiinvesteringar stod olja och gas för ungefär hälften, enligt en granskning av riksdagens utredningstjänst. Utredningstjänsten konstaterar att det är svårt att exakt beräkna AP-fondernas samlade investeringar i förnybar energi, men det utgör en försvinnande liten andel i förhållande till det totala placerade kapitalet.

I tider då fossil energi blir alltmer ifrågasatt håller våra pensionsinnehav den fossila industrin under armarna. Jag har svårt att se att detta är något som svenska folket önskar. Jag har också svårt att se att AP-fondernas placeringar är i linje med Parisavtalets artikel 2 som slår fast att medlemsstaterna ska verka för att finansiella flöden såsom pensionsplaceringar är i linje med hållbarhet och klimatuthållig utveckling. Allt fler internationella institutionella placerare börjar inse det ohållbara i att å ena sidan värna den hållbara utvecklingen, å den andra göda kol, olja och gas med nya miljardinvesteringar.

Därför har Världsbanken beslutat att från och med 2020 upphöra med investeringar i olje- och gasutvinning. Kol har de sedan tidigare börjat fasa ut. New York stad har stoppat investeringarna i alla fossilbolag och dessutom inlett en rättslig åtgärd mot några av världens största fossilbolag, bland annat ExxonMobil och Chevron. Norska centralbanken har föreslagit att den norska oljefonden, en av världens största investeringsfonder, ska sälja ut allt innehav av olja och gas och har redan sedan tidigare sålt ut innehav i kolbolag. I fjol röstade det irländska parlamentet som första land i världen igenom att landets kol-, olje- och gastillgångar ska divesteras. Även i Storbritannien har regeringen nyligen lagt fram förslag som syftar till att uppvärdera sociala och miljömässiga hänsyn på bekostnad av kortsiktig ekonomisk avkastning.

Vad händer här i Sverige? AP-fonderna utgör Nordens största pensionsfonder och tillhör topp 20 i världen vad gäller placerat kapital. Våra pensionsplaceringar har därför stor betydelse både i Sverige och utanför våra gränser. Och det är lätt att få intrycket av att våra pensionspengar håller på att bli hållbara. På klimattoppmötet i Bonn i slutet på förra året utlovade vice vice-statsminister Isabella Lövin (MP) nya placeringsregler för AP-fonderna som skulle vara i linje med Parisavtalet. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har kommit med liknande utfästelser. Men de nya reglerna som ministrarna talar om är regeringens och den s k pensionsgruppens promemoria om nya placeringsregler för AP-fonderna från i somras. I promemorian nämns överhuvudtaget inte Parisavtalet. Det står också tydligt att hög ekonomisk avkastning ska vara överordnat andra intressen, t ex hållbarhet och sociala hänsynstaganden. Förslaget har kritiserats av miljörörelsen som uddlöst och inte alls i linje med Parisavtalet eller svenska klimatåtaganden.

Men de nya reglerna har bara presenterats som en promemoria, alltså inte som ett lagförslag till riksdagen. Än finns det med andra ord möjlighet till förbättring. Att divestera, göra sig av med fossila innehav, är en snabbt växande rörelse som idag består av allt från svenska kommuner, lärosäten till privata företag. Våra AP-fonder skulle kunna – och borde – vara en del av denna rörelse.

Det är hög tid att våra pensionspengar upphör att hålla den globala fossilindustrin på konstgjord andning. Runt om i världen divesteras det på allvar. Men regeringen pratar om hållbara pensioner, men gör inget konkret. Nu, Per Bolund, Isabella Lövin och Magdalena Andersson är det dags att agera. Befria våra pensioner från ohållbara och oetiska fossilinnehav. Bort med kol, olja och gas från våra pensioner.

Jens Holm (V), riksdagsledamot

Ti 16/1 kommer Jens Holm debattera ”Fossilfria AP-fonder med finansmarknadsminister Per Bolund i riksdagens kammare.


Publicerat

i

av