En klimatlag för Sverige

Regeringen presenterar idag förslag till en klimatlag för Sverige. Det är ett historiskt beslut när det blir vårt lands första klimatlag någonsin. Med lagen kommer det att bli bättre ordning i klimatarbetet, vi får ett långsiktigt mål om nollutsläpp i Sverige till senast 2045 och ett klimatpolitiskt råd kommer att inrättas för att övervaka så att alla politikområden håller sig inom de ramar som klimatmålet satt upp. Klimatlagen ska vara på plats och börja gälla den 1 januari 2018.

Förslaget är helt i linje med det som vi arbetade fram i den s k miljömålsberedningen i våras 2016. En klimatlag som syftar till att systematiskt pressa ned utsläppen och där alla politikområden ska omfattas är ett gammalt Vänsterpartikrav som vi nu ser förverkligas (även om vi i vår klimatmotion 2013 kallade det för en klimatbudget). Det här är alltså bra vänsternyheter!

I Miljömålsberedningen lade vi också fram en mängd andra förslag också som syftade till att ge ett konkret innehåll till målet om nettonollutsläpp senast 2045. Vi i Vänsterpartiet hade dessutom en del kompletterande förslag där vi ansåg att beredningen kom till korta. Dessvärre finns inte de förslagen med i regeringens aviserade proposition, men jag utgår från att de kommer inom kort från regeringen.

Regeringen skickar nu förslaget till klimatlag till lagrådet sedan, i mars, ska det landa på riksdagens bord. Det innebär att riksdagen borde kunna klubba klimatlagen i god tid innan sommaren.


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”En klimatlag för Sverige”

 1. Profilbild för LarsSterneby

  Hej!
  Vi kan dra av 15 procent från de 100 vi ska komma ner till 2045. De 15 ska vi satsa utanför våra gränser. Återstår 85 procet att minska våra klimatutsläpp till.
  Om alla länder når 0 2045 kan vi således fortsätta släppa ut 15 procent. Oj!

  hälsningar,
  Lars Sterneby

  PS. Min gamla mattelärare håller nog med mig om denna uträkning.DS.

  1. Profilbild för jensholm

   Hej Lars
   Men 15% ska inte få göras utanför våra gränser, endast med kompletterande metoder som ökat skogsupptag (inom ramen för internationella regler) eller CCS. Annars måste allt reduceras den ordinarie vägen.

 2. Profilbild för JMM
  JMM

  själv anser jag att klimatdebatten baseras på felaktiga grunder. iden om växthusgaser och klimatförändringar verkar vara snedvriden och överdriven. jorden har alltid haft klimatförändringar och uppvärmningar, det berodde knappast på människans utsläpp av CO2. Ju mer avtal Sverige skriver under ju mer makt skänker vi till globalisternas FN, och det är knappast bra.