Igår träffade jag EUs utrikeschef Federica Mogherini. Vi var några riksdagsledamöter som lyssnade på hennes dragning om EUs uppdaterade utrikesstrategi. Efter det diskuterade vi en del och ställde frågor. Jag tog upp Colombia och frågade vad EU kunde göra för att underlätta fredsprocessen i landet, trots nejet i folkomröstningen förra söndagen. Det var ett ämne som Mogherini uppenbarligen var engagerad i. Hon talade inlevelsefullt om hur EU var redo att rulla ut en mängd olika projekt efter att folkomröstningsresultatet var klart, men efter att nejsidan vann med minsta tänkbara marginal gick luften ur lite grann. Hon berättade att EU trots allt kommer att genomföra flera fredsprojekt i landet och att hon har goda förhoppningar om ett slut på det över 50 år långa inbördeskriget. Nobelpriset till Colombias president Juan Manuel Santos underlättar, menade hon.
Federica Mogherini berättade också att EUs beslut nyligen att ta bort gerillan Farc från terrorlistan var ett sätt för EU att stödja de fredliga krafterna i landet.
”Så länge Farc fortsätter att inte ta till vapen och följa det man kommit överens om i fredsavtalet kommer de fortsätta att inte vara på listan över terroristorganisationer”, berättade hon. Det har hon ju helt rätt i och kanske kan det ses som ett sentida erkännande av att EUs terrorlista ofta motverkar sitt syfte, nämligen att få aktörer att tala med varandra istället för att kriga.
Vi diskuterade också klimatförändringar och risken för att ännu fler personer kommer tvingas på flykt i framtiden. Det finns uppskattningar om att vi i framtiden kan ha flerdubbelt så många flyktingar som idag endast pga det förändrade klimatet. Har EU i sin strategi fullt ut internaliserat klimatproblematiken?, undrade jag. Mogherini menade att den nya utrikesstrategin har mer av en klimatdimension. Jag vet inte om jag håller med om det. Man talar om ”klimatdiplomati” och att en större del av biståndet ska vara miljörelaterat, men inte så mycket mer.
Syrien, Palestina, Turkiet och den rådande flyktingsituationen var andra saker vi diskuterade. Intressant det också.