Vattenfall, Colombia, kolet, ansvaret

Idag höll Vattenfall sin årliga bolagsstämma. Som riksdagsledamot har jag möjlighet att vara på plats på stämman och ställa frågor till bolagets ledning. Den möjligheten tog jag och några riksdagskollegor vara på. Min fråga handlade om Vattenfalls globala ansvar, mer precist för det kol som bolaget importerar från gruvbolagen Drummond och Prodeco som har verksamhet i regionen Cesar, norra Colombia. I den regionen har illegala och djupt brutala paramilitära grupper härskat sedan mitten av 1990-talet. Det finns omfattande vittnesmål som talar för att gruvbolagen har finansierat dessa grupper i syfte att rensa ut kritiska fackföreningskämpar, miljöaktivister och människorättsförsvarare. Sedan mitten av 1990-talet har mer än 3000 personer mördats i gruvområdena i Cesar, 55 000 personer har tvingats lämna sina hem och 240 personer saknas fortfarande.

IMG_4499
Maira Mendez Barboza
är dotter till en fackföreningsledare som den 19 februari 2001 mördades i sitt eget hem. Maira var då femton år när det hände. Hon har sedan dess krävt en rättegång mot de som mördade hennes far och upprättelse för alla offer för det paramilitära våldet i Cesar. Hon och andra kräver också att Vattenfall omedelbart ska avbryta sitt samarbete med gruvbolagen Drummond och Prodeco. Maira Mendez var med mig på Vattenfalls stämma. I mitt inlägg på stämman lyfte jag upp frågan om det paramilitära våldet och varför Vattenfall fortsätter att köpa stenkol från dessa företag. Det danska energibolaget Dong Energy har beslutat att avsluta sitt samarbete med bolagen. Man fattade beslutet efter den omfattande kritiken mot bolagen. Borde inte Vattenfall göra detsamma? Har inte Vattenfall ett ansvar för de företag man så intimt samarbetar mer?

Dessvärre svarade Vattenfall (VD Magnus Hall och chefsjurist Anne Gynnerstedt) att man i dagsläget inte har några planer på att sluta köpa kol från Drummond och Prodeco. Man ser dock mycket allvarligt på våldet. Man har en dialog med gruvbolagen, den holländska regeringen och den colombianska regeringen, berättade chefsjuristen Anne Gynnerstedt. Men har man dialog med gruvarbetarfacket? Det fick vi inget svar på. Vattenfall borde göra som Dong Energy och omedelbart stoppa samarbetet med dessa bolag. Man borde be alla drabbade i Cesarregionen om ursäkt och hjälpa dem i sina processer mot gruvbolagen.

Min kollega Birger Lahti ställde också frågor, då om Vattenfalls brunkol och den eventuella försäljningen av de tyska tillgångarna. Vattenfalls VD Magnus Hall berättade att Vattenfall inte hade ställt några krav på de eventuella köparna EPH om att inte öppna några nya dagbrott trots att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lovat att inga nya dagbrott ska öppnas. Vattenfall har alltså öppnat upp för en affär som strider mot regeringens politik. Borde inte det få näringsminister Mikael Damberg och hela svenska regeringen att dra öronen till sig och stoppa affären?

Miljöpartiets Carl Schlyter var också på plats och ställde bra frågor, bl a om Vattenfalls utsläppsrätter som bolaget vill sälja istället för annullera (det måste vi sätta stopp för).

Se våra frågor och svaren från Vattenfalls ledning. Scrolla fram till 48,00 min då Birger kommer, därefter jag (ca 51,20, samt med en replik på deras svar).

Se också Svts inslag om Vattenfalls kolköp från Colombia.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Vattenfall, Colombia, kolet, ansvaret”

  1. […] bolagsstämma. Vi riksdagsledamöter har ju möjlighet att delta och ställa frågor på stämman. I fjol på stämman hade jag med mig Maira Mendez från Cesarprovinsen i Colombia. Vattenfall köper […]