Lästips till landsbygdsministern

Det här tog faktiskt priset. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker inte att den snabbt växande köttkonsumtionen har någon negativ miljöpåverkan (i SR idag). Han vill inte göra någonting ALLS. Nej, han kan inte ens säga om köttkonsumtionen har ökat eller minskat i Sverige (den har ökat med drygt 40 procent sedan 1990).

En minister som inte tror att det vi äter har någon miljöpåverkan, som inte ens är medveten om köttexplosionen i Sverige och många andra länder. Det håller inte. Här kommer därför några lästips till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

FAO-rapporten Livestock´s Long Shadow  (2006) konstaterar att den globala animalieindustrin står för 18 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Naturvårdsverket pekar i rapporten ”Hållbara konsumtionsmönster” (Rapport 6653, februari 2015) ut särskilt köttkonsumtionen och flygresandet som områden med kraftigt växande utsläpp och som idag saknar styrmedel. Man konstaterar att kött- och mjölkkonsumtionen står för 75 procent av utsläppen från svenskarnas livsmedelskonsumtion trots att näringsintaget från animalierna är högst begränsat.

I Jordbruksverkets rapport ”Hållbar köttkonsumtion. Vad är det? Hur når vi dit?” (Jordbruksverket, rapport 2013:1) konstaterar man att köttkonsumtionen måste minska av klimatskäl samt att det med en minskad köttkonsumtion också följer bättre möjligheter att förse hela jordens befolkning med föda. Man ger också konkreta förslag på hur köttkonsumtionen kan minska.

Enligt ”Trends in greenhouse gas emissions from consumption and production of animal food products” (Cederberg, Hedenus, Wirsenius, Sonesson – Animal, July 2012) har utsläppen från den svenska konsumtionen av animalier ökat till 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter. 10 miljoner ton är nästan lika mycket som utsläppen från Sveriges 4,4 miljoner personbilar.

I rapporten ”Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön” (2015) pekar Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet på hur vår ökande köttkonsumtion förvärrar övergödningen av Östersjön och att åtgärder för en minskning av konsumtionen är brådskande.

Köttkonsumtionen i siffror” från Jordbruksverket (rapport 2013:2) konstaterar att vi svenskar äter mer kött än någonsin och att konsumtionen sedan 1990 har ökat med 40 procent, från 60 kilo per person och år till 85 kilo år 2012.

Djurindustrin och klimatet”. Det var ett par år sedan jag skrev rapporten, men den är fortfarande aktuell. Finns på min sida www.meatclimate.org samt min ännu tidigare rapport Mat, miljö, rättvisa.

Det här var bara några tips till Sven-Erik Bucht som jag vet är en klok och högst kompetent minister. Så till Sven-Erik Bucht, ta och läs på och berätta sedan vad du tänker göra för att minska köttindustrins klimat- och miljöpåverkan.

Och lyssna på programmet Matens pris idag.

Jo, jag har tagit upp denna fråga med Sven-Erik Bucht tidigare, och då har han varit bättre informerad.

 


Publicerat

i

av