Klimatsmart mat är nyttigare

Alla som verkar för en minskad köttkonsumtion har nu fått ännu ett gott argument. Den köttfria eller köttsnåla maten är nämligen inte bara bättre för klimatet den är också minst lika nyttig som annan mat. Det konstateras i en ny uppsats skriven av nutritionisten Sandra Ekström. Den uppsatsen presenterades idag i riksdagen på ett seminarium som jag, Sara Karlsson (S) och Helena Leander (MP) arrangerade.

Nästa gång någon säger att en köttfri måndag i alla våra skolor hotar ungdomarnas hälsa kan vi meddela att det finns vetenskapliga belägg för att så inte är fallet. Tvärt om klimatsmart mat och minskad köttkonsumtion är bättre även ur ett näringsperspektiv.

Idag har jag också en debattartikel på temat mat-klimat. Läs den nedan eller på Dagens Arena.

Minska köttkonsumtionen nu!
Dagens Arena 2012-06-13
I fjol ökade de globala utsläppen av växthusgaser med drygt tre procent. Även i Sverige ökar utsläppen. För 2010 ökade utsläppen med elva procent. Fortsätter det på det här viset går vi mot en global temperaturhöjning på närmare 4 grader vid seklets slut, något som skulle leda till helt irreversibla konsekvenser för stora delar av jordklotet. Den processen är redan igång.

Vi vet också att det är vi i den rika världen som skapat den globala uppvärmningen. Av de historiska utsläppen ansvarar vi för nästan 80 procent. Det är alltså hög tid att öka ansträngningarna att få ned utsläppen av växthusgaser. Men ändå händer så lite. Även i Sverige.

Maten är kanske det område där vi snabbast skulle kunna få ned utsläppen utan att det skulle kräva alltför stora uppoffringar. Maten står för nästan 25 procent av våra utsläpp. Och animalieindustrin står här för de i särklass största utsläppen. Den svenska konsumtionen av kött, mjölk och ägg står för utsläpp på ungefär 10 miljoner ton. Det innebär en en ökning på drygt 20 procent jämfört med 1990 (Greenhouse gas emissions from Swedish consumption of meat, milk and eggs 1990 and 2005, SIK nr 794, 2009). Inte undra på, köttkonsumtionen har ökat med nästan 50 procent i Sverige sedan 1990. Jag undrar om det finns någon verksamhet eller produkt som visat på samma snabba ökning som just utsläppen från kött- och animalieindustrin? Den svenska kött- och animalieindustrin står idag för nästan lika stora utsläpp som alla Sveriges fyra miljoner personbilar.

Massbilismen är ett allvarligt miljöproblem, men vi har i alla fall bränsleskatter, trängselavgifter, fordonsskatt, informationskampanjer och andra styrmedel för att minska trafikens utsläpp. Men för livsmedelsindustrin och jordbruket finns inga styrmedel för att få ned utsläppen.

Det är hög tid att minska utsläppen från maten. Och det positiva är att det finns mycket handfast vi kan göra. Vänsterpartiet har motionerat om en allmän minskning av köttkonsumtionen. Vi vill ha en handlingsplan för minskad köttkonsumtion med 25 procent till att börja med. Vi har föreslagit köttfria dagar på skolor och annan offentlig verksamhet, bort med EUs köttsubventioner, mer vegetariskt i den offentliga upphandlingen och informationskampanjer för ökad vegetarisk konsumtion. Regeringens kampanj ”Sverige det nya matlandet” borde omvandlas till ”Sverige det hållbara matlandet” med tydliga satsningar på livsmedel som tydligt minskar utsläppen, exempelvis mer vegetarisk mat.

Ett vanligt motargument mot att verka för mer vegetariskt och mindre animaliskt är att det skulle kunna leda till näringsmässigt sämre mat. Det argumentet motbevisas härmed med nya forskningsresultat. Idag har jag och riksdagsledamöterna Sara Karlsson (S) och Helena Leander (MP) bjudit in nutritionistforskarna Sandra Ekström och  Katarina Bälter för att presentera den nya studien ”Kostens klimatpåverkan” till riksdagen. Forskarna har jämfört olika livsmedel både ur ett klimat och näringsperspektiv. Slutsatsen är att mat med inget eller lite kött inte bara bidrar till kraftigt minskade utsläpp. Den är också näringsmässigt minst lika bra som en mer köttbaserad kost.

De politiker som tidigare tvekat inför köttfria måndagar och handlingsplaner för minskad köttkonsumtion behöver inte längre oroa sig för att våra barn ska få näringsbrist. Nej, tvärt om med en minskad köttkonsumtion har vi inte bara chansen att kraftigt minska våra utsläpp, utan vi kommer också att må mycket bättre. Frågan är när lantbruksminister Eskil Erlandsson, miljöminister Lena Ek och folkhälsominister Maria Larsson ska börja agera?

Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Kommentarer

4 svar till ”Klimatsmart mat är nyttigare”

 1. Profilbild för Elin B
  Elin B

  Hej Jens,
  Jag är intresserad av uppsatsen du hänvisar till, kan du länka?

 2. Profilbild för Tore A
  Tore A

  Jag är också intresserad av uppsatsen, hittar inte?

  1. Profilbild för jens
   jens

   Hej Tore m fl,
   Jag har inte uppsatsen elektroniskt. Om ni ni mejlar: Katarina.Balter@ki.se så kan ni säkert få den.
   mvh Jens

 3. Profilbild för Elin B
  Elin B

  Det verkar inte som att hon svarar på mail tyvärr. Men kanske om Tore provar? 😉