Fem steg för minskad köttkonsumtion

Idag, i Almedalen, har jag presenterat hur vi kan minska köttkonsumtionen på ett snabbt och enkelt sätt. Vänsterpartiet har motionerat om en minskning med 25 procent. Så här kan det gå till.

Läs den här: lessmeat_almedalen2010-07-05 eller nedan.

Less Meat – Less Heat
Fem förslag för minskad köttkonsumtion och ett bättre klimat

Sedan 1950-talet har världens köttkonsumtion mer än femfaldigats. Om inget görs kommer världens konsumtion av kött att fördubblas till 2050 jämfört med 1999 års nivåer. Enligt FAO-rapporten Livestock´s Long Shadow står den globala animalieindustrin för större utsläpp än världens samlade transporter. Trots att forskningsraporterna har duggat tätt de senaste åren om köttets negativa klimatpåverkan händer det lite på den politiska fronten. Detta vill Vänsterpartiet ändra på. Vi verkar för en minskad köttkonsumtion med 25 procent till 2020. Hur ska det gå till?Jens Holm, kandidat till riksdagen (V) från Stockholm och tidigare EU-parlamentariker presenterar här fem förslag som gör skillnad.

 1. Nationellt mål för minskad köttkonsumtion
  Vänsterpartiet skulle välkomna om fler partier anslöt sig till vår målsättning om att köttkonsumtionen ska minska. En målsättning om minskad köttkonsumtion skulle underlätta för andra instanser i samhället att driva på för mindre kött och mer frukt och grönt.
 2. Måndag vegodag
  Den belgiska staden Gent införde nyligen ”vegetariska torsdagar”. På torsdagarna är vegetarisk mat huvudalternativet i de kommunala inrättningarna. De som önskar får förstås kött, men det vegetariska är huvudalternativet. Varför inte införa en vegetarisk dag, t ex vegetariska måndagar? Liksom i Gent skulle vego bli huvudalternativet på skolor, sjukhus och andra offentliga institutioner. En vegodag i veckan skulle också fungera som en fantastisk informationsåtgärd för ökad konsumtion av vegetabilier. Om alla svenskar skulle avstå från kött en dag i veckan skulle det minska med ungefär 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
 3. Billigare frukt och grönt
  Det sannolikt effektivaste sättet att minska användandet av något skadligt är att sätta ett pris på det. Vi har skatt på alkohol, tobak, bensin och annat för att vi vill hålla konsumtionen nere. Med en avgift på kött – en köttskatt – skulle köttet bli lite dyrare och konsumtionen skulle sannolikt minska. Intäkterna från köttskatten skulle gå till att sänka momsen på frukt och grönt, sådant vi borde äta mer av. En köttskatt skulle alltså inte leda till en ökad kostnad för de svenska hushållen, bara ett grönare beteende.
 4. Avskaffa EUs köttsubventioner
  Kött är idag kraftigt subventionerat av bidrag från Bryssel. De direkta bidragen till köttindustrin uppgick 2007 till 32,5 miljarder kronor. EU subventionerar till och med marknadsföring för animaliska produkter samt exportbidrag, ersättningar för att kunna dumpa EU-ländernas överskott på bland annat kött. Den borgerliga regeringen säger sig vara motståndare till exportbidragen, men har vid ett flertal tillfällen röstat för höjningar av dessa. Exportsubventioner och andra köttbidrag måste omedelbart avskaffas.
 5. Upphandla grönt
  Den offentliga sektorn gör upphandlingar varje år för motsvarande 500 miljarder kronor. En stor del av det som upphandlas är mat. De offentliga upphandlingarna är ett utmärkt exempel på hur man genom gemensamma resurser kan skapa en marknad för nya produkter. Vi vill få den offentliga sektorn att upphandla mer frukt och grönt och mindre kött.

Publicerat

i

av

Kommentarer

8 svar till ”Fem steg för minskad köttkonsumtion”

 1. […] inte ska behöva bli deltidsvegetarian bör du rösta Pirat i valet […]

 2. Profilbild för Ebba
  Ebba

  Så bra att någon vågar lyfta detta! Politiker pratar hela tiden om minskade transporter för att minska miljöproblem, men köttet nämns ytterst sällan. Det verkar som att köttet är heligt och var mans rättighet. Vad ska man annars äta liksom?
  Idag är köttet normen, och folk behöver lära sig hur man kan äta mer vegetariskt. En minskad köttkonsumtion skulle gynna allt och alla i det långa loppet – djuren, människors och miljön.

 3. Profilbild för Denise
  Denise

  Måste bara säga att det här är det vettigaste jag någonsin hört i politisk väg. Det är så att man får lite hopp för mänskligheten!

 4. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Man tackar. Se till att rösta åt rätt håll bara den 19e sept.

 5. […] gärna mina fem steg för minskad köttkonsumtion och Toivo Jokkalas och min köttrapport, nu på flera olika […]

 6. Profilbild för Samuel Jarrick
  Samuel Jarrick

  Hej Jens!

  Strålande initiativ.

  PÅ vilket sätt skiljer sig Vänsterpartiets och Miljöpartiets politik när det gäller köttet anser du?

  /Samuel

 7. […] Köttindustrin är här den stora boven. Vänsterpartiet är här pionärer som pådrivare för en minskad köttkonsumtion. Det kommer vi fortsätta med. I oförminskad styrka.       Vi vill även ta fram en […]

 8. Profilbild för Helena Augustsson
  Helena Augustsson

  Suveränt initiativ! 🙂

  Jobbar själv med den här frågan som aktiv miljöpartist i Ronneby Kommun, Blekinge, och vill påverka Mp riks att vara drivande av partierna i Sverige i den här frågan, vilket vi borde vara i all rimlighet som miljöparti. Underbart och positivt att andra partier nu jobbar med denna fråga. Hoppas att alla partier kan skriva under den här motionen tillslut.

  /Helena