Öka klimatengagemanget

Regeringen kan göra mer för att involvera svenskarna i klimatomställningen. Läs min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), här eller nedan.

Allmänhetens klimatengagemang
Skriftlig fråga 2020/21:2128, 2021-03-10 av Jens Holm (V) till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Klimatkrisen är en akut utmaning. Men den ger oss även en historiskt unik möjlighet att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle. Enligt Vänsterpartiet måste omställningen ha ett tydligt rättviseperspektiv där det gröna perspektivet förenas med det röda för att vinna folkligt stöd. Omställningen måste därför vara lyhörd för hur människors vardag ser ut, och den måste vara inkluderande.

Finlands befolkning har på initiativ av staten nyligen fått en enkät om hur klimat- och miljöpolitiken bör utformas. Med enkäten ges kunskap om hur befolkningen ser på olika åtgärder för att nå de uppsatta klimatmålen, men det ges också möjligheter att framföra personliga åsikter. Frågorna berör transporter, boende och livsmedel.

Förutom att enkäten stärker kunskapen om hur folk ser på olika åtgärder så stärker det delaktigheten i och engagemanget för klimat- och miljöfrågor.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

Avser ministern att ta initiativ till att Sverige genomför en enkät om vardagsrelaterade klimat- och miljöfrågor likt den i Finland?


Publicerat

i

av