Jo, jättebra att regeringen äntligen lägger förslag till ny djurskyddslag. Men varför sviker de minkarna, och väljarna? Läs mitt svar nedan eller på DN-debatt.
Ett svek mot minkarna och väljarna
DN-debatt 2018-01-10
Det är välkommet att regeringen sent omsider lägger fram förslag till ny djurskyddslag. Det är positivt att regeringen föreslår förbud mot vissa djurarter på cirkus, högre kompetenskrav för djurhållning, att vanvård av djur i hemmen ska kunna anmälas av bl a socialsekreterare och förbud mot att överge katter. Men varför regeringen återigen vill utreda djurskyddsutredningens förslag om obligatorisk märkning och registrering av katter förstår jag inte. Här borde man gått fram med ett konkret förslag.
Men den största bristen i regeringens förslag är sveket mot den 1 miljon minkar som idag lider i den svenska pälsindustrin. På DN-debatt skriver Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP) att Jordbruksverket ska få till uppdrag att granska pälsdjursuppfödningen. Men den svenska pälsindustrin har redan utretts på längden och tvären. Det gjordes bland annat av den omfattande pälsnäringsutredningen (2003:86) och tidigare av Jordbruksverket. För några år sedan konstaterade länsstyrelserna att 85 procent av de svenska minkfarmerna inte följde lagkraven om inredningen i burarna. Efter det har oberoende forskning bland annat konstaterat att en god välfärd för minkar främjas genom att djuren kan röra sig över stora ytor, klättra och ha tillgång till vatten att simma i. Inget av det är fallet i den svenska pälsindustrin.
Alltfler länder väljer hårdare regler eller att helt och hållet förbjuda pälsdjursuppfödning, bland annat Storbritannien, Nederländerna, Österrike, Tjeckien och nu senast Tyskland. Men i Sverige där vi slår oss för bröstet för världens bästa djurskydd staplar regeringen utredningar på varandra. Det är inget regelrätt näringsförbud mot minkuppfödning som behöver införas, utan endast det helt rimliga kravet om att minkarna ska ha rätt till att röra sig, klättra, jaga, dra sig undan och kunna få simma, något som skulle leda till ett slut på pälsindustrin såsom vi känner den. Detta hade kunnat regleras i det förslag till ny djurskyddslag som regeringen nu avser att lägga fram. En alternativ väg hade kunnat vara att precisera dessa krav i de nu gällande föreskrifterna om minkuppfödning, något som inte skulle kräva ett riksdagsbeslut.
Det är en stor besvikelse att regeringen sviker inte bara den miljon minkar som lider på svenska farmer endast för att pälsindustrin ska kunna fortsätta att tjäna stora pengar på att exportera deras hudar till Kina. Regeringen sviker också 8 av 10 svenska väljare som vill att pälsindustrin ska läggas ned (Demoskop 2015). Det är påtagligt att regeringen väjer för att införa en ny djurskyddslagstiftning som kan ge negativa ekonomiska effekter för en specifik näring men stora vinster för djurvälfärden. Vänsterpartiet menar att sådana beslut ibland är nödvändiga om vi vill uppnå ekologiskt hållbart samhälle med hög djurvälfärd.
Hur djur behandlas blir en allt viktigare fråga för svenska folket. Allt fler drar ned på sin köttkonsumtion, blir vegetarianer eller engagerar sig för djuren på annat sätt. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare lovat att pälsfarmningen i Sverige ska avvecklas. Att inte agera nu när de har chansen är ett svek mot djuren och väljarna.
Jens Holm (V) riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson