En rapport som skakar om

FNs miljömyndighet UNEP har idag presenterat sin rapport The Emissions Gap Report 2017. Den visar med plågsam tydlighet hur långt det är mellan de fina orden på klimattoppmötena och de verkliga utsläppsminskningar som måste göras. Rapporten konstaterar bland annat att de bidrag som länderna gjorde vid Paristoppmötet 2015 endast täcker en tredjedel av de utsläppsminskningar som behöver göras. I sammanfattningen skriver man: ”The gap between the reductions needed and the national pledges made in Paris is alarmingly high.”

Världens länder måste med andra ord göra mer, mycket mer för att minska utsläppen snabbt. Det gäller i synnerhet världens industrialiserade länder. Frågan är vad Sverige gör. Vid klimattoppmötet i Bonn, som börjar om en vecka, har klimatminister Isabella Lövin chansen. Jag debatterar denna fråga med henne på tisdag kl 13.00 i riksdagens kammare.


Publicerat

i

av