Trump och motståndet

Idag demonstrerade jag med ett stort antal andra stockholmare mot installationen av USAs 45e president Donald Trump. Rött forum arrangerade vår demonstration på Sergels torg. En bit bort arrangerades Kvinnormarschen mot Trump. De båda demonstrationerna förenades sedan i en marsch mot USAs ambassad. Det var en bra och positiv stämning. Den enda fördelen med valet av Trump är att han har lyckats ena en mängd vitt spridda krafter. Det är å andra sidan inte det sämsta.

Mitt anförande lät ungefär så här:

Donald Trump försöker påskina att hans regeringen står för något nytt. Det är fel. Donald Trump och hans regering kastar oss tvärt emot tillbaka i tiden. Tillbaka till en tid då det var de rika och besuttna som hade makten. Då kungar, adelsmän, militärer och biskopar delade upp makten emellan sig. Nu sker samma sak. Trumps regering lär vara den rikaste någonsin. Den består av mångmiljonärer och storbolagsledare, många med direkta kopplingar till fossilindustrin. Donald Trump själv blir USAs genom historiens rikaste president. Det här kommer tyvärr påverka den politik de kommer att föra. Och det är inte en politik för miljöansvar och ökad rättvisa. Därför demonstrerar vi idag.

I fjol var det hetaste året någonsin. Åren dessförinnan, 2015 och 2014 slogs det också värmerekord. Klimatförändringen är här och den har skapats av oss människor. Vi måste agera här och nu för att rädda planeten. Därför behöver vi politiska ledare som tar klimatfrågan på allvar och agerar.

Dessvärre är Donald Trump allt annat än en sådan ledare. Trump har lovat att öppna nya kolgruvor och stoppa anslag till det förnybara. I gårdagens installationstal kunde vi höra honom lova nya motorvägar och flygplatser, med ökade utsläpp som följd. Han kommer att dra in bidrag till miljöprojekt i USA och internationellt. Han säger att USA ska lämna Parisavtalet för klimatet. Ja, Donald Trump ifrågasätter klimatförändringen och påstår att hela idén om den har uppfunnits av kineserna för att vinna konkurrensandelar mot USA. Vilka dumheter. Detta måste vi motsätta oss.

Hans regering består inte bara av superrika utan också klimatskeptiker och personer som kommer direkt från fossilindustrin. Det gäller t ex utrikesministern (Rex Tillerson) som han hämtat från fossilbolaget Exxon Mobile eller chefen för Naturvårdsverket som blir en klimatskeptiker med kopplingar till fossilkapitalet (Scott Pruitt). Vad jag har förstått kommer det inte att finnas en renodlad miljöminister i Trumps regering.

Det här är mycket allvarligt. Det är ett slag i ansiktet på oss alla som kämpar för rättvisa och klimatansvar. Vad gör man när man får ett slag i ansiktet? Jo, man slår tillbaka. Men vi ska göra det med aktivt icke-våld och organisering. Det är precis det vi alla är en del av här idag. Och det är precis vad som sker runt om i världen. Jag hörde att det var några tusen, max 10 000, som var med på installationen av Donald Trump igår. Samtidigt demonstrerade långt många fler på Washingtons gator. Och idag kommer det att bli hundratusentals som går i kvinnomarschen mot Trump.

Motståndet har precis börjat. För planetens överlevnad. Kärleken är större än hatet. Glöm inte det.

Tack.

Jens Holm, Sergels torg, 21/1-17

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Trump och motståndet”

 1. Profilbild för Johan
  Johan

  Är inte Trump emot NATO och TTIP (samt andra handelsavtal)?

  ”Donald Trump försöker påskina att hans regeringen står för något nytt. Det är fel. Donald Trump och hans regering kastar oss tvärt emot tillbaka i tiden. Tillbaka till en tid då det var de rika och besuttna som hade makten. Då kungar, adelsmän, militärer och biskopar delade upp makten emellan sig.”

  På punkten att det inte är en förändring håller jag med om, däremot så hade det inte varit en förändring med Hillary heller. Det då USA:s har styrts av klaner (familjer) under flera år. Nu senast i form av familjerna Bush och Clinton. En förändring på denna punkt hade varit om t ex Jill Stein (Green Party), Glen Johnsson (Libertarian Party) hade vunnit.

  Vidare så när Trump påstod felaktigt att Hillary hade fått 100 miljoner från Wall Street, så granskades det av Politifact som menar att Hillary fick stöd av några få rika personer. De bidrog med cirka 63 miljoner USD (http://www.politifact.com/wisconsin/statements/2016/oct/06/donald-trump/how-much-money-have-wall-street-and-hedge-funds-gi/). Så ”kungar, adelsmän, militärer och biskopar delade upp makten emellan sig” hade stämt lika bra om Demokraterna hade vunnit.

  ”Donald Trump själv blir USAs genom historiens rikaste man”

  Hur har du kommit till den slutsatsen att Trump kommer bli USA:s rikaste?
  Jag sökte på Forbes (http://www.forbes.com/billionaires/list/#version:static) efter olika presidenters efternamn och den enda som jag fick upp på listan var Donald Trump med ett värde på 4,5 miljarder USD under 2016 (http://www.forbes.com/profile/donald-trump/?list=billionaires). Bill Gates hade 2016 ett värde på 75 miljarder USD (http://www.forbes.com/profile/bill-gates/?list=billionaires). Det är alltså mer än 16 gånger, så att Trump kommer bli USA:s rikaste är knappast troligt.

  1. Profilbild för jensholm

   Hej Johan,
   Tack för din kommentar. Jag skrev helt enkelt fel att Trump blir USAs rikaste man, jag menade president. Jag har nu korrigerat detta. Att han blir den rikaste presidenten råder ingen tvekan om. Se ex vis https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Presidents_of_the_United_States_by_net_worth
   Jo, Trump är mot TTIP och flera andra handelsavtal. Och det är bra att TTIP nu ligger i frysboxen. Men han är inte motståndare av samma skäl som de progressiva krafterna i Nordamerika; att det handlar om en helt och hållet företagsstyrd utveckling. Därför kan vi inte lita på Trump i avseendet.
   Jens