Mer måste göras för att minska utsläppen

I veckan har Naturvårdsverket publicerat uppgifter om att utsläppen av växthusgaser inte minskar lika fort som tidigare. De territoriella utsläppen av växthusgaser från Sverige låg i fjol på 53,7 miljoner ton, vilket innebär en minskning med 1 procent under år 2015 enligt statistiken. Transportsektorns utsläpp, som står för en tredjedel av utsläppen, minskade inte alls. Det här kan tolkas som att trenden av minskade utsläpp i Sverige kan vara på väg att klinga av. Det vore i så fall mycket oroväckande och i strid med Parisavtalet där det krävs att alla länder gör mer än man tidigare åtagit sig.

Jag har därför skickat in en interpellation till klimat- och miljöminister Åsa Romson. Mer måste göras för att minska utsläppen i Sverige. Debatt blir fredag 20 maj i riksdagens kammare. Läs min IP nedan eller genom att klicka på länken.

Interpellation till klimat- och miljöminister Åsa Romson
2015/16:614 Åtgärder och styrmedel för minskade utsläpp
Enligt ny statistik från Naturvårdsverket minskade utsläppen av växthusgaser i Sverige endast med en procent under år 2015. De territoriella utsläppen av växthusgaser från Sverige låg i fjol på 53,7 miljoner ton, enligt statistiken. Transportsektorns utsläpp, som står för en tredjedel av utsläppen, minskade inte alls. Det här kan tolkas som att trenden av minskade utsläpp i Sverige kan vara på väg att klinga av. Det vore i så fall mycket oroväckande och i strid med Parisavtalet som kräver att alla länder gör mer än man tidigare åtagit sig.

Vänsterpartiets ståndpunkt är att vi i Sverige måste göra mer för att minska våra utsläpp och att utsläppen måste minska snabbare än vad de gör i dag. I regeringens senaste budget finns flera viktiga satsningar, och flera utredningar och beredningar pågår för att snabbare kunna bringa ned de svenska utsläppen. Men det här räcker inte, och att invänta utredningar håller inte. Mer kan och borde göras här och nu.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöministern:
Vilka initiativ för nya åtgärder och styrmedel, utöver de som är under utredning, avser ministern vidta för att de svenska utsläppen av växthusgaser snabbare ska kunna minska?

Jens Holm (V)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s