Omförhandla EU-medlemskapet

I Storbritannien får folket folkomrösta om EU-medlemskapet. Det är ett bra och demokratiskt tilltag som andra EU-länder borde inspireras av. Hur borde den brittiska folkomröstningen påverka oss i Sverige?

I Sverige har vi redan folkomröstat och vi blev medlemmar 1995. Men sedan dess har EU utvecklats mycket. Jag är rätt övertygad om att majoriteten av svenskarna tycker att EU har gått åt helt fel håll, att man blir allt mer av en statsbildning och mindre av ett respektfullt samarbetsorgan. Därför tycker jag att ett minimikrav borde vara att Sverige skulle ha rätt till ett antal progressiva undantag mot EU. Och det bästa vore om dessa undantag formulerades så att de omfattade hela EU, men om inte det går så borde det åtminstone gälla i Sverige.

Jag tänker mig följande.

  • Inför ett socialt protokoll. Idag kör lastbilschaffisar lastbilar på Europas motorvägar för ett par tior i timlön, utan rätt till vila eller andra rättigheter som vi tar för självklara. På byggarbetsplatser arbetar svenskanställda till helt OK villkor medan de som är anställda av underentreprenörer baserade i andra länder har lägre löner och mycket sämre villkor. Det här måste ändras. Lika lön för lika arbete måste gälla. Om du som företag utför tjänster i ett land ska det landets lagar och villkor gälla.
  • Miljön ska överordnas marknaden. Ett land ska alltid kunna lagstifta till förmån för miljön och andra viktiga hänsyn (folkhälsa, djurskydd, konsumenträtt m m) utan att vara rädd för att EU säger nej med hänvisning till inre marknadsreglerna. Idag är det tvärt om. Vi i Sverige får inte gynna biodrivmedel (just nu har vi ett undantag) med sänkt skatt, förbjuda kemikalier, ha förbud mot azofärgämnen i mat och nu hotas också vårt totalförbud mot kvicksilver eftersom EU kräver att det måste vara lika i hela unionen. Det här blir en hämsko på progressiv politik. Miljön måste komma först.
  • Bindande undantag för euron. Idag har inte Sverige ett bindande undantag för EMU. I Bryssel förväntar man sig att vi ska bli medlemmar i valutaunionen fullt ut (man säger t o m att vi redan idag är halvvägs inne) trots att vi haft folkomröstning emot. Det här måste tydliggöras i form av ett skriftligt bindande protokoll som säger att vi har ett bindande undantag mot EMU och ska aldrig behöva gå med.
  • Ha rätt att lämna EUs jordbrukspolitik. EUs centralstyrda och många gånger miljöfientliga jordbrukspolitik kostar oss mycket pengar och hämmar både våra möjligheter att producera våra egna livsmedel samt att göra det på ett miljövänligt sätt. Här borde vi får rätt att lämna CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken.

Jag uttalade mig igår på Rapport och Aktuellt om detta. Det ska bli intressant att se hur andra reagerar. Om Storbritannien har möjlighet att ställa krav på EU så måste vi också kunna få göra det. Kanske kan vi bygga upp en rörelse för rätten till progressiv lagstiftning? Det är nu vi har chansen.

Jag noterar också en intressant uppgift från Svts opinionsundersökning: Det finns i dagsläget en majoritet för att Sverige ska vara kvar i EU. Men om Storbritannien röstar för att lämna EU anser en majoritet av svenskarna (36%) att Sverige också ska göra det (32% tycker inte det). Svenskarna är med andra ord intresserade av det som händer på andra sidan Nordsjön. Det här är en opinion vi politiker borde lyssna på.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Omförhandla EU-medlemskapet”

  1. […] Det finns också ett antal ytterligare reformförslag Sverige borde driva gentemot EU. Vi borde alltid ges rätten att gå före på miljö- och folkhälsoområdet, få bindande undantag från EMU och frikopplas från EUs dysfunktionella jordbrukspolitik. Jag har skrivit om detta tidigare, läs mer där. […]