Köttet och det politiska ansvaret

Igår debatterade jag minskad köttkonsumtion med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Bucht har ju tidigare gjort gällande att vår höga köttkonsumtion inte har någon inverkan på klimatförändringen eller miljön i största allmänhet. Vid gårdagens debatt stod det klart att ministern nu har backat från den konservativa positionen. Sven-Erik Bucht säger nu att Sveriges och många andra länders stora köttkonsumtion har stor påverkan på klimatet och miljön samt att ”en lägre köttkonsumtion både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter”. Alltså; köttkonsumtionen är ett miljöproblem och den behöver minskas. Det är inte var dag man är med och bidrar till en positionsförändring hos regeringen, men igår skedde det. Regeringen har fått en bättre, men inte tillräckligt bra, ståndpunkt i köttfrågan. Det är ett inte obetydligt steg framåt!

Däremot är landsbygdsministern skeptisk till att fatta politiska beslut om att minska köttkonsumtionen. Jag tycker det är märkligt och olyckligt. Jämför med andra områden: Utsläppen från transportsektorn växer – där är vi överens om att fler politiska beslut behövs för att minska utsläppen. Samma logik borde väl gälla för det vi äter?

Trots det var gårdagens debatt ett steg framåt. På två veckors tid har SMP-regeringen gått ifrån att stoppa huvudet i sanden till att se problemet med den ökade köttkonsumtionen och önska en minskning. Nu är det dags att utkräva ett politiskt ansvar. Det kommer vi i Vänsterpartiet fortsätta att göra.

Hela debatten kan ses här.

Några pressklipp från gårdagens debatt:
Sveriges Radio
SVT
Rapport (debatten refereras vid 16,10 min)
Piteå-Tidningen (TT-meddelande som gått i många andra tidningar)
Aftonbladet
Svenska Dagbladet


Publicerat

i

av