COP20 – så här långt

Idag är det formellt sett den sista förhandlingsdagen på klimattoppmötet, COP20, i Lima, Peru. Stalltipset är dock att det förlängs till att bli klart någon gång imorgonkväll (svensk tid). COP20 huserar på Cuartel General del Ejercito, en gigantisk militärförläggning i Lima. Krigshelikoptrar, flygplan och en och annan drönare (!) cirkulerar ovanför oss i luften. Jag vet inte om jag känner mig så mycket tryggare av det.

Den korta versionen av om hur förhandlingarna går är; alldeles för sakta. Viktiga frågor kvarstår att fatta beslut om. Dessa är:
* Utsläppsminskningar –s k mitigering. Ska minskningar endast göras av i-länderna eller ska de omfatta alla världens länder? Ska det vara bindande krav eller frivilliga? Hur ska man följa upp att åtaganden verkligen uppfylls?
* Klimatfinansiering – att de rika länderna ska betala för de fattigas utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder. Hur mycket pengar ska betalas till klimatfonden, anpassningsfonden och andra fonder som inrättats för syftet? Här i Lima är många glada över att man nu lovat sammanlagt 10 miljarder dollar till klimatfonden, men det är långt från vad som räcker.
* Tekniköverföring – hur ska de fattiga länderna kunna dra nytta av den senaste miljötekniken utan att tvingas betala för det? Är patent och immaterialrätt för denna överföring?
* Skador och förluster (”loss and damages”) – hur ska de länder i Syd som här och nu drabbas av klimatförändringens effekter få hjälp att hantera det? Även här behövs enorma summor. Vem ska betala det och hur?
* Marknad eller inte – i vilken utsträckning ska man använda sig av s k marknadsmekanismer (utsläppshandel m m) för att uppnå målsättningarna.

Sent igår kväll kom en text som försöker svara på dessa frågor. Men texten spretar åt många håll och innehåller flera alternativa formuleringar. Nu ska plenaförhandlingarna inledas, men det är nog en bra bit kvar innan man kan gå till beslut. Min gissning är att många texter kommer att lämnas utan beslut. De kommer då lämnas till att bli tjänstemannabeslut på något av de inplanerade mötena under 2015. De svåraste frågorna skjuts helt och hållet till klimatmötet i Paris i december 2015.

Mycket av konflikterna handlar om Nord mot Syd. Syd-länderna tycker med all rätt att de rika länderna smiter från tidigare löften vad det gäller finansiering, teknik och minskningsåtaganden. Å andra sidan hävdar EU m fl att även länder som Kina och Indien måste ta klimatansvar. Kanske skulle det underlätta om EU m fl verkligen levde upp till sina löften om pengar och tekniska innovationer till Syd…

Läs gärna intervjun med mig i Dagens Arena där jag svarar på frågor om klimattoppmötet och min debattartikel i Expressen idag.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”COP20 – så här långt”

  1. […] frågor lämnas olösta. Detta innebär tyvärr ännu ett förlorat år för klimatet, säger Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, som har varit på plats i […]