Mot Warszawa

Imorgon reser jag till Warszawa och klimattoppmötet, COP19. Jag kommer att vara där de sista förhandlingsdagarna. Dessvärre har förhandlingarna hittills överskuggats av det faktum att Polen samtidigt bjudit in till en stor kolkonferens parallellt med mötet. Ursäkta, hur dum får man vara?

Förhoppningsvis kan anförandet från Filippinernas chefsförhandlare Naderev Yeb Saño påverka förhandlingarna i positiv riktning. Landet drabbades ju för ca en vecka sedan av en av de värsta tyfonerna genom tiderna. I sitt tal vid klimattoppmötets öppnande kopplade ihop klimatförändringarna med tyfoner som den som svept över Filippinerna. Han sa: ”Det är hög tid att stoppa denna galenskap”. Han avslutade sitt anförande med att just där och då i Warszawa inleda en hungerstrejk. Hungerstrejken ska pågå ändå tills det blir bra beslut för klimatet på COP19. Vilket mod!

Jag skrev om Filippinerna vid förra årets klimattoppmöte, då också en kraftig storm hemsökte landet. Elenita Daño som jag intervjuade menade att Filippinerna har försökt få tillgång till ny teknik och avancerade datorprogram för att i framtiden kunna förutse extrema väder. Man har hittills fött nej på det, med hänvisning till att sådant är skyddat i licenser och kostar mycket pengar att köpa ut. Teknik borde vara fri, i synnerhet sådan som kan minska våra utsläpp och hjälpa fattiga länder att klara ett förändrat klimat. I Warszawa förhandlar man just om tekniköverförning till utvecklingsländerna. Dessvärre har inte Sverige och EU utmärkt sig som progressiva i den frågan. Kan man hoppas på ett genombrott denna gång?

Sådant och mycket annat hade jag hoppats att få debattera med miljöminister Lena Ek inför Warszawa. Dessvärre blev miljöministern sjuk. Nu är hon, enligt uppgift, frisk igen. Vad bra! Då får vi ta debatten nu eller efter toppmötet.

Följ min rapportering direkt från Warszawa på twitter: @holmjens


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Mot Warszawa”