Qatar

Arlanda: Nu reser jag till Doha, Qatar (som ska uttalas med korta vokaler och betoning på första, alltså ”kattar”) och klimattoppmötet COP18. Jag ska försöka rapportera så mycket som möjligt, och det blir nog främst på twitter (@holmjens) och Facebook. Följ mig gärna där!

Märkligt land Qatar. Stort som Skåne, med drygt 1,5 miljoner invånare, varav den absolut största delen är gästarbetare. De med meborgarskap (ca 250 000) i Qatar har gratis sjukvård, skola, el, vatten telefonabonnemang och mycket annat och är överlag några av de absolut rikaste i världen (snittlönen ligger på över en halv miljon kronor per person). Gästarbetarna utnyttjas till max och bär till stora delar landet på sina axal. Oacceptabelt! Qatar är en diktatur och har världens hösta utsläpp per capita (50 ton/person/år, jämför med Sverigs 10 eller Bangladesh´ 0,2 ton). COP18 leds just nu av landets emir, Al-Abdullah, som tidigare var oljeminister i landet. Hur lämpligt detta land är som värd för klimattoppmötet kan man fundera kring…

Qatar får in så otroligt stora inkomster på olja och gas att de gör en stor del av investeringarna utomlands (ja, man drar in ungefär 1,5 miljarder kronor om dagen på olja och gasexport!). Några exempel på intressen man har: huvudägare av fotobollslaget Paris Saint Germain, huvudsponsor till spanska storlaget Barca, storägare i tyska biltillverkaren VW och man gör stora investeringar i franska förorter. Man arrangerar också fotbollsvm 2022 och lär ha lagt ett bud på cykelloppet Tour de France (om en etapp körs i Qatar går man in som huvudsponsor). TV-kanalen Al-Jazeera är baserad här och man spelade en positiv (progressiv) roll under den s k Arabiska våren.

Det blir spännande att vara på plats där det händer. Jag hoppas kunna göra vad jag kan för att världens länder ska åta sig större utsläppsminskningar och att den rika världen kan lova riktiga klimatpengar till Syd. Det är toppmötets huvudfrågor: ett bra avtal om minskade utsläpp och pengar till utvecklingsländerna. Tyvärr har Sverige inte levererat i dessa frågor. I tisdags förra veckan hade jag interpellationsdebatt med miljöminister Lena Ek om klimatpolitiken inför Doha. Tyvärr gav hon inte några hoppfulla budskap då, något som upprepades av henne i Agenda igårkväll (att försöka trixa bort en sådan viktig fråga som klimatbiståndet är inte OK) och i P1 imorse. Inte heller OK att Sverige nu faller på den internationella klimatrankingen. Ska Sverige ha inflytande i Doha krävs att vi plockar fram nya klimatpengar och att vi är beredda att göra större minskningar än de vi hittills lovat (en tredjedel av regeringens utsläppsminskningar görs inte ens på hemmaplan utan är uppköp av billiga utsläppskrediter). Sverige måste ta klimatansvar, helt enkelt, som jag och Jonas Sjöstedt konstaterade i Svd förra veckan.

Hoppas också att klass och könsdimensionen kommer upp tydligare i förhandlingarna. Läs gärna min och Mikael Gustafssons artikel på temat.

Kommentarer

Ett svar till ”Qatar”

  1. Profilbild för Joakim Pihlstrand-Trulp

    Länkar hit från http://trulpens-lilla-grona.blogspot.se/2012/12/klimathotet-och-var-raddning.html av förklarliga skäl.

    Lycka till i Doha! Tough nut though.