Systemkritisk klimatpolitik

Vänsterpartiets kongress var ett lyft på många sätt, inte minst för klimatfrågan. Jag har en debattartikel i senaste ETC som tar upp hur vi vill utveckla klimatpolitiken. Läs den där eller nedan.

V vill utmana kortsiktig konsumtion
ETC 2012-01-17

Klimatpolitiken har alltför länge handlat om att hitta enkla tekniska lösningar och att lägga över ansvaret på enskilda konsumenter. Det är inte fel på vare sig ny teknik eller konsumentmakt. Problemet är bara att det inte räcker. Långt ifrån. Det vittnar den senaste utsläppsstatistiken om. Under 2010 ökade de svenska utsläppen till 66,2 miljoner ton, en ökning med 11 procent jämfört med året innan.

Ska vi på allvar komma tillrätta med de skenade utsläppen måste vi våga utmana det kortsiktiga konsumtionssamhället. Det är allmänt vedertaget att privat konsumtion i samhället belastar klimatet mycket mer den offentlig konsumtion. Enligt forskaren Christer Sanne kan det handla om en klimatpåverkan som är så mycket som tio gånger större för den privata konsumtionens räkning.

Samtidigt har vi en borgerlig regering som har sänkt skatterna med ungefär 120 miljarder kronor sedan de kom till makten 2006. Det innebär att det är 120 miljarder kronor som har förflyttats från offentlig konsumtion till privat. Konsekvensen blir fler köpta bilar och fler tv-apparater, men allt mindre resurser till offentlig verksamhet. Konsumtionen ökar, liksom utsläppen. Vill man vara verkligt trovärdig i klimatfrågor måste man våga säga att den gemensamma sektorn ska få växa på bekostnad av den privata. Det kanske inte blir en platt-tv till, däremot ett rikt kulturliv och mer resurser till ungdomsidrotten.

Arbetstidsförkortning är ett annat exempel på en åtgärd som utmanar det rådande konsumtionssamhället och ger förutsättningar för en verklig klimatomställning. Genom att dela på arbetstillfällena arbetar vi totalt sett mindre. Vi får tid till att göra annat, till exempel umgås med dem vi gillar och engagera oss i planetens överlevnad. Men ytterst få driver arbetstidsförkortning som den utmanande fråga som det är för det rådande konsumtionssamhället. Det är dags att det blir ändring på detta.

Att stoppa de skenande utsläppen av växthusgaser är troligen mänsklighetens största utmaning någonsin. Ibland framställs detta som något vi ska ta itu med någon gång i framtiden. Men på den södra delen av halvklotet är detta en högst påtaglig realitet. Exempelvis vittnar små önationer i Indiska oceanen och Stilla havet om snabbt stigande havsnivåer som äventyrar hela deras existens. ”Vårt land håller på att försvinna”, sa Marshallöarnas regeringsrepresentant i sitt anförande när jag var på klimattoppmötet i Durban för några veckor sedan.

Klimatutmaningen och arbetstidsförkortningen var troligen de två enskilda frågorna som fick störst utrymme på Vänsterpartiets nyligen avslutade kongress. Väldigt många bra beslut fattades som ger Vänsterpartiet bättre möjligheter än någonsin att utveckla vår systemkritiska klimatpolitik. Valet av Jonas Sjöstedt som partiordförande blir en extra hjälp i den processen. För Vänsterpartiets del har det arbetet precis börjat. Systemkritisk klimatpolitik, räkna med att få höra mer om detta till framöver.

Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Kommentarer

4 svar till ”Systemkritisk klimatpolitik”

 1. Profilbild för Rikard Warlenius

  Bra! Var skriver Sanne om utsläppen i offentlig och privat sektor? har inte sett.

  1. Profilbild för jens
   jens

   Han tog upp det i sin presentation på Vänsterpartikongressen. Finns med i en av hans pdf:er.

 2. Profilbild för Osunt

  Gratulerar till en bra start på miljöspåret. Sjöstedt gjorde det mesta rätt i partiledardebatten. Fortsätt så och V kommer att plocka många gröna väljare från både MP och S!

 3. Profilbild för jens
  jens

  Tack. Fast vi hoppas att de också växer. Vi ska vidga planhalvan för progressiv politik. Det är utmaningen.