Sverige behöver en klimatminister

Idag argumenterar jag i Expressen för att Sverige borde inrätta en klimatminister (detta är något vi har motionerat om, ser att Göran Greider är inne på samma spår). Läs nedan eller där. Idag skriver jag också i Svenska Dagbladet om regeringens vacklande hållning i svavelfrågan. I tidningen Norran förklarar jag varför jag stödjer Djurrättsalliansen grävjobb i att avslöja vanvård av djur i Sverige, vilket jag också gör i lördagens Svenska Dagbladet (att det ska vara så svårt för vissa att förstå…).

I eftermiddag drar jag till Durban. Jag ska göra mitt bästa för att rapportera så mycket som möjligt därifrån.

Ge Sverige en riktig klimatminister
Expressen 2011-12-05

Klimattoppmötet i Durban är i full gång. Trots att utsläppen ökade mer än någonsin i fjol har klimatfrågan hamnat helt i skymundan av den ekonomiska krisen. Få ledande politiker driver en tydlig och progressiv klimatpolitik. Vad driver egentligen Sverige och miljöminister Lena Ek?

Ett skäl till denna klimatpassivitet är att det saknas ett tydligt politiskt ledarskap. Det finns exempelvis idag inte en minister i Sverige som har klimatet som sin huvudsakliga arbetsuppgift. Lena Ek är också ansvarig för en rad andra områden som biologisk mångfald, säkerheten på kärnkraftsverken, levande skogar, kemikalier, miljösanering, naturreservat, övergödning m m. Alla dessa frågor är otroligt viktiga och kräver fokus och resurser. Vid sidan av detta ska miljöministern också leda klimatomställningen av Sverige och förhandla fram ett nytt rättsligt bindande klimatavtal. Det kanske inte är så konstigt att vi inte hör så mycket från vår miljöminister. Hon har ju fullt upp med annat.

Sverige skulle kunna hämta inspiration från en handfull länder i världen som har renodlade klimatministrar, exempelvis Australien, Danmark och Storbritannien. Även EU har numera en klimatkommissionär, Connie Hedegaard.

Det är därför dags för en nystart i klimatpolitiken. Inrätta en klimatminister och anslå större ekonomiska resurser till klimatarbetet, och jag är övertygad om att vi skulle få det ledarskap och energi som klimatfrågan förtjänar.

Jens Holm (V), riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Sverige behöver en klimatminister”

 1. Profilbild för Carin
  Carin

  Bra ide med en klimatminister! Ser fram emot rapportering från Durban.

 2. Profilbild för anita

  Mycket bra förslag!

 3. Profilbild för YotYin
  YotYin

  Håller med Dig! Hög tid att Sverige våga sticka ut och bry sig!