Klimatdebatt i riksdagen

Idag debatterade riksdagen de motioner som lagts som rör klimatförändringarna. Det innebär att Vänsterpartiets motion för minskad köttkonsumtion och vår motion om CDM behandlades samt flera andra av våra och andra partiers motioner.

En fråga som jag aldrig får någon klarhet i, och ej heller i denna debatt, är hur de borgerliga partierna ser på CDM, köpen av billiga utsläppskrediter. Förutom en översvallande internationell kritik, som jag tidigare har skrivit om, har nu också riksrevisionen kritiserat regeringens uppköp av billiga utsläppskrediter (se t ex dagens DN-debatt och riksrevisionens rapport). Den rimliga hållningen, även för de som tror på CDM, borde vara att dra ned på uppköpstempot, kanske frysa uppköpen helt och hållet, tills man gjort mer noggranna utvärderingar. Det var för övrigt ett av Vänsterpartiets krav, som också S och MP gick med på.

Men i det borgerliga valmanifestet står det klart och tydligt att man ska utöka uppköpen av internationella utsläppskrediter. Samma sak upprepas i regeringens senaste budget (s 42, tror jag det stod på). Men när jag ställer frågan till företrädarna för de borgerliga partierna får man bara klyschor till svar. Ibland medgivande om att det inte funkar, men allt som är dåligt ska rättas till sen ska allt bli så fint, så.

Suck, tror de verkligen på det själva?

Vänsterpartiets motion med förslag på en minskad köttkonsumtion kommer knappast att vinna majoritet när vi röstar om förslagen nästa vecka. Men det är slående hur denna debatt har svängt. För femton år sedan möttes jag av ignorans eller förlöjligande svar när jag tog upp fördelarna med en minskad köttkonsumtion. Nu håller även de borgerliga partierna med om att köttkonsumtionen måste minskas. Skillnaden bara mellan dem och V är att vi faktiskt vill göra någonting åt det. Är våra förslag om köttfria måndagar, mer veggo i offentlig upphandling, se över möjligheten till en köttskatt, informationskampanjer m m inget bra? OK, men kom med något bättre då? När vi pratar privatbilism är ändå många överens om vikten av att minska bilismen, men när det handlar om köttet är det så mycket svårare.

Och jag måste också få ge en känga till S och MP, nog hade jag trott och hoppats på att ni skulle stödja köttmotionen. Uppenbarligen är konkreta förslag för en köttminskning kontroversiellt även där. Jag tror vi har en del infoarbete att göra på den fronten.

Imorgon väntar besök från Naturskyddsföreningens traineeprogram. Därefter en genomgång av all post och mejl som dundrat in när jag sprungit maraton i Saharas öken. Att resa är fantastiskt, att komma hem ännu mer fantastiskt, men att återvända till en veckas post är nog bara… fantastiskt jobbigt.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Klimatdebatt i riksdagen”

  1. […] av partiets ledamöter i EU-parlamentet. Idag för han vår talan i riksdagen i frågor som gäller klimat och […]