Motioner 2010

Den allmänna motionstiden är över (det är under hösten då partierna får motionera om vad som helst). Drygt 3200 motioner har lämnats in från de olika partierna. Några har jag varit med och skrivit för Vänsterpartiets räkning. Några av de motioner jag särskilt skulle vilja slå ett slag för hittar du nedan. Alla andra motioner hittas via riksdagen.

Motion om minskad köttkonstumtion.
Anta ett mål om minskad köttkonsumtion för klimatets skull. Inför vegetariska måndagar, använd den offentliga upphandlingen för att köpa upp mer vegetariskt, avskaffa EUs köttsubventioner och utred möjligheten att införa en köttskatt eller liknande styrmedel är några av de krav som vi tar upp i det som kanske är riksmötets enda renodlade motion för minskad köttkonsumtion.Köttmotion

Stoppa kryphålen i klimatpolitiken
Avbryt regeringens uppköp av billiga utsläppskrediter i utvecklingsländer, CDM. Satsa på ett verkligt klimatbistånd till Syd och gör större utsläppsåtaganden på hemmaplan. Cdmmotion V

Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden urholkas snabbt i Sverige och i världen. Det behövs en ny politik för detta, inte minst vad det gäller det internationella samarbetet för biologisk mångfald inom konventionen CBD. Bio motion V

Förnybar energi, 2010/11: N369

Förbjud uranbrytning, 2010/11: N280

Fossilutvinning i Sverige, 2010/11: N279

En säker kemikaliepolitik
Förbjud farliga kemikalier och ämnensom Bisfenol A, azofärger, Deka-BDE m m. Kemikalier motion V

Låt länderna bestämma om GMO
Länderna själva borde få bestämma om man vill stoppa GMO-grödor eller ej, det ska inte centralstyras av EU. Tyvärr tycker inte vår borgerliga regering det. Det tycker däremot både EU-kommissionen och Vänsterpartiet, vilket uttrycks i denna motion. GMO motion V

Alltid nej till exportbidrag
Exportbidrag innebär att europeiska företag får pengar för att dumpa sitt överskott i länder utanför EU. Det är förödande för utvecklingsländernas möjlighet att bygga upp en egen produktion av livsmedel. Detta borde Sverige alltid vara emot, tyvärr visar de senaste fyra åren att så inte är fallet. Därför behövs en särskild motion om detta. Exportbidrag motion V

Nej till parakvat
Sverige ska hjälpa andra länder att stoppa den farliga jordbrukskemikalien parakvat. Parakvat motion V

Pälsförbud
Förbjud pälsindustrin. Självklart. Päls motion V

En progressiv djurpolitik
Inför en djuretisk ombudsman, anta en strategi för hur antalet djur i försök ska minimeras, fördubbla antalet djurskyddskontroller och verka för bättre djurlagar på EU-nivå. Djur motion V


Publicerat

i

av

Kommentarer

11 svar till ”Motioner 2010”

 1. Profilbild för Laks

  Riktigt bra, de två sista. Heja er! 🙂

 2. Profilbild för Timothy Gibran
  Timothy Gibran

  Minst hälften av de rödlistade, hotade, arterna i Sverige är dödligt beroende av fortsatt och ökat, radikalt ökat, naturbete. Att motverka konsumtionen av rätt kött är motverka räddandet av vår biologiska mångfald. Endast om vi äter rätt lamm och nöt, gärna eko, har vi kvar beteslandskapets ekosystem och dess tusentals arter… Jag utgår från att du vet detta, och inte anpassar dej till okunniga veganer….

 3. Profilbild för gunilla jönsson
  gunilla jönsson

  Hej,
  Du glömde att V också lämnat in en motion om Förbud mot uranbrytning, vilket vi Västerbottningar i Nätverket Nej till Uranbrytning i Västerbotten är mycket glada och tacksamma över.

 4. […] Folket har snappat upp vår motion om minskad köttkonsumtion. Kul! Läs artikeln […]

 5. […] har motionerat mot detta. Vi vill hjälpa länder i Sydamerika att införa stoppa användningen av parakvat. Vi […]

 6. […] kött, är ingen självklarhet i riksdagen. I går röstade riksdagen på min och Vänsterpartiets motion med förslag på en minskad köttkonsumtion. 20 röstade för, 2 lade ned sin röst, 36 var […]

 7. […] röstade riksdagen om en motion av Jens Holm (V) för minskad […]

 8. Profilbild för Marta Berglund
  Marta Berglund

  Jag är besviken på miljöpartiet som röstade mot denna viktiga frågan. Det faktiskt mycket som inte är miljövänligt i denna MP. Jag tänker nämligen skicka till median en del anteckningar om saker som händer men som partiet vill dölja och förnekar som vanligt i rädsla att behöva ta ansvar inför den svenska folket. Det är dåligt, mycket dåligt a miljöpartiet!

 9. […] att sin köttbelastning med ”Köttfria måndagar”. Vänsterpartiet har motionerat om en allmän minskning av köttkonsumtionen. Vi vill ha en handlingsplan för minskad köttkonsumtion med 25 procent till att börja med. Vi […]

 10. […] är att det finns mycket handfast vi kan göra. Vänsterpartiet har motionerat om en allmän minskning av köttkonsumtionen. Vi vill ha en handlingsplan för minskad köttkonsumtion med 25 procent till att börja med. Vi […]