V för vegetariskt

Läs gärna min debattartikel, V för vegetariskt, i dagens Stockholms fria. Där eller nedan.

V för vegetariskt
Stockholms fria tidning 2010-09-04

Jag debatterade mot jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) härom veckan på temat ”Framtidens mat”. Jag lyfte särskilt den skenande konsumtionen av kött. På temat köttindustrin och världssvälten såg vår jordbruksminister mest besvärad ut. Nej, vi kan fortsätta precis som vanligt tycker Eskil Erlandsson. Vad vi äter är uppenbarligen vare sig en klimatfråga eller en fråga för den globala resursfördelningen.

Detta trots att köttindustrin globalt sett står för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Den kraftigt ökande konsumtionen av kött gör också att det blir svårare att föda världens befolkning. För att producera ett kilo nötkött krävs nästan 10 kilo vegetabilier och 15 000 liter färskvatten. I dag är det över en miljard människor som lägger sig hungriga varje kväll, en siffra som ökat med 100 miljoner bara det senaste året. 12 000 barn dör varje dag på grund av undernäring. Vi tar det igen: 12 000 barn varje dag!

Jag ska inte lägga all skuld på jordbruksministern och den borgerliga regeringen. I ärlighetens namn är det få politiker som törs träda fram och säga som det är: den rika världen måste konsumera mindre över huvud taget och i synnerhet mindre kött.

Tyvärr går utvecklingen åt helt fel håll. Världens köttproduktion har femfaldigats de senaste femtio åren. Och vi svenskar är på en global nivå storkonsumenter av kött. Nu äter vi 84 kilo kött per person och år. Det är mer än 10 gånger så mycket som varje indier. 70 procent av alla grödor som odlas i Sverige blir mat till djur, inte människor. Vi importerar dessutom ungefär 300 000 ton soja varje år för att föda djuren inom livsmedelsindustrin.

Sverige skulle här kunna spela en viktig roll. Vi skulle kunna visa andra länder i världen att det går att bryta trenden och minska konsumtionen av animalier. Som jag nämnde tidigare borde Sverige anta ett nationellt mål för en minskad köttkonsumtion. Går det? undrar kanske vissa. Självklart. På samma sätt som vi har en målsättning för hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minska skulle man kunna ha samma sak för köttkonsumtionen.

Sverige skulle kunna visa att det går utmärkt att minska köttkonsumtionen och samtidigt vara ett utvecklat och modernt samhälle. Inte minst bönderna skulle vinna på det. Istället för att vara underleverantörer till foderindustrin skulle man få börja producera mat till människor i Sverige och i andra länder. Vilken stor och viktig uppgift skulle inte det vara?

Det är i sammanhanget glädjande att Vänsterpartiet, som första och enda (tror jag), har slagit fast en målsättning för en minskad köttkonsumtion. Vi vill att Sverige minskar konsumtionen av kött med 25 procent till 2020. Vi vill göra frukt och grönt billigare genom en momssänkning, satsa på offentlig upphandling av mer vegetariskt och mindre kött och informera svenskarna om vikten av mindre kött.

Låter det bra, tycker du? Rösta V – för vegetariskt.

Jens Holm, riksdagskandidat för Vänsterpartiet

10 reaktioner på ”V för vegetariskt

 1. Ping: De rödgröna dominerade Angered centrum « Jöran Fagerlund

 2. Ingen politiker ska bestämma över vad jag äter eller konsumerar i övrigt så någon röst på V blir det inte.

 3. Jag vandrade fram och tillbaka ifall det skulle bli V röst eller något annat. Dumma Eskil, hur tänker han egentligen?! Gah, det där gjorde mig förbannad. Så när jag läser detta, om djuren, klimatet och att vi människor är smått ego som inte gör något åt det, så blir det en röst på V och på dig från min sida minsann. Keep Going!

 4. Jennie och Lea, stort TACK.
  Mikael, vi vill inte bestämma vad folk äter bara minska matens klimatpåverkan. En minskad köttkonsumtion är då naturlig på samma sätt som minskad bilism är en självklar åtgärd inom trafiksektorn.

 5. Grattis Jens! Det här är den första blogg som jag på riktigt gillar. Hade jag hittat den tidigare hade du fått ett kryss till i söndags. V för vegetariskt gjorde mig superduperglad. Nästan lika glad blev jag när jag insåg att jag inte är den enda vänsterpartisten i Hammarby Sjöstad. Hurra!

 6. Nä, det låter inget vidare faktiskt. Rätt skitnödigt.

  Jag skulle hellre rösta på Sverigedemokraterna än Vänsterpartiet. Precis som majoriteten av folket, tydligen!

  Däremot skulle jag naturligtvis aldrig rösta SD heller. M blev det, och M blir det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s