Hungern och köttet

Idag ska jag debattera ”framtidens mat” med jordbruksminister Eskil Erlandsson. Kom gärna dit! Kulturhuset, Sthlm, kl 16.00, missa inte heller fotografen Jens Assurs spännande utställning Hunger.

Jag kommer särskilt att lyfta den skenande konsumtionen av kött. Köttindustrin står globalt sett för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser. Den kraftigt ökande konsumtionen av kött gör också att det blir svårare att föda världens befolkning. För att producera ett kilo nötkött krävs nästan 10 kilo vegetabilier och 15 000 liter färskvatten. Idag är det över en miljard människor som lägger sig hungriga varje kväll, en siffra som ökat med 100 miljoner bara det senaste året. 12 000 barn dör varje dag på grund av undernäring. Vi tar det igen: 12 000 barn varje dag!

Hur kan vi lösa detta? Bland annat genom att äta mindre kött.

meat_prodVärldens köttproduktion har femfaldigats på 50 år

Svenskarna är på en global nivå storkonsumenter av kött. Nu äter vi 84 kött per person och år, en ökning med 50 procent jämfört med 1990. Det är mer än tio gånger så mycket som varje indier. 70 procent av alla grödor som odlas i Sverige blir mat till djur, inte människor. Vi importerar dessutom ungefär 300 000 ton soja varje år för att föda djuren inom livsmedelsindustrin.

Sverige skulle här kunna spela en viktig roll. Vi skulle kunna visa andra länder i världen att det går att bryta trenden och minska konsumtionen av animalier. Sverige borde anta ett nationellt mål för en minskad köttkonsumtion. Grå det, undrar vissa kanske… Självklart. På samma sätt som vi har en målsättning för hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minska skulle man kunna ha samma sak för köttkonsumtionen.

Sverige skulle kunna visa att det går utmärkt att minska köttkonsumtionen och samtidigt vara ett utvecklat och modernt samhälle. Inte minst bönderna skulle vinna på det. Istället för att vara underleverantörer till foderindustrin skulle man få börja producera mat till människor i Sverige och i andra länder. Vilken stor och viktig uppgift skulle inte det vara…

Det är i sammanhanget glädjande att Vänsterpartiet, som första och enda (tror jag), har slagit fast en målsättning för en minskad köttkonsumtion. Vi vill att Sverige minskar konsumtionen av kött med 25 procent till 2020. En bra början, tycker jag. Vad tycker jordbruksminister, Eskil Erlandsson? Det ska jag fråga vid dagens debatt.

Läs gärna mina fem steg för minskad köttkonsumtion och Toivo Jokkalas och min köttrapport, nu på flera olika språk.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Hungern och köttet”

  1. Profilbild för Adam
    Adam

    Jens, 385 000 ton soja importeras på år enligt Swedwatch. Läs deras rapport ”Mer kött och soja – mindre regnskog”.