Euron behöver en nödutgång

Idag har jag och Jonas Sjöstedt en debattartikel inne i Göteborgs-Posten. Läs den gärna där eller nedan.

Euron behöver en nödutgång
GP 2010-07-16
Den akuta krisen för flera Euroländer, och därmed för Euron som valuta, kan på ytan verka vara över för den här gången. Men det tillfälliga lugnet är bedrägligt. Genom de gigantiska stödpaketen till Grekland har EU-länderna främst köpt sig tid och skjutit krisen framför sig. Snart kan krisen åter slå till med full kraft. Det är oklart om Grekland på sikt kommer att kunna betala sina skulder eller om landet vid en senare tidpunkt kommer att tvingas ställa in betalningarna och i praktiken förhandla om att få sinas lån nedskrivna.

Det är fortfarande sannolikt att den akuta krisen kan sprida sig till fler Euroländer. Den våldsamma åtstramning som nu sker i flera Euroländer kommer att hämma återhämtningen i ekonomin under många år framöver. Bördorna läggs främst på löntagare, pensionärer och de som behöver den gemensamma välfärden. Massarbetslösheten riskerar att bita sig fast för lång tid framöver.

EU har valt en metod för att bekämpa den akuta krisen som sprider riskerna. Främst sprids risken till Euroländernas skattebetalare. För att finansiera nödlånen till Grekland tvingas andra Euroländer låna pengar. ECB, eurons centralbank, gav i realiteten upp sin oberoende ställning när den började stödköpa obligationer från länder som hade problem med att få låna pengar. I praktiken förs nu risken från de banker som har stora innehav av osäkra statspapper. De kan dra sig ur affären med vinst. Risken tas nu istället över av skattebetalarna runt om i euroområdet.

Åter bevisas tesen att i krisen så är vinsterna privata men förlusterna får bäras av oss alla. Insatserna för skattebetalarna blir med denna metod ännu högre om krisen slår till på allvar igen. Som aktiva på nej-sidan inför den svenska folkomröstningen om EMU 2003 skulle vi kunna luta oss tillbaks och säga ”vad var det vi sa”. Sverige har sedan folkomröstningen vunnit på att ha en egen växelkurs och lägre ränta. Euron har visat sig vara ett hinder både för länder som har behövt strama åt i överhettning och för de som behöver stimulera sin ekonomi. Att ha en valutapolitik för länder med vitt skilda ekonomiska förutsättningar är i bästa fall oklokt, i värsta fall farligt. Idag är Euron ett hinder för att komma ur krisen för flera av värst drabbade länderna.

Visst måste länder som Grekland och Portugal få ordning på sina statsfinanser. Inte minst måste de få stabila skatteintäkter. Men uppoffringarna blir större och risken för att fasta i recession ökar när de samtidigt tvingas ha samma växelkurs som Tyskland. På längre sikt drabbas även vi om dessa länder inte förmår vända sin dystra ekonomiska utveckling och problemen sprids genom Euroområdet.

Vi är mycket nöjda med att de rödgröna partierna, till skillnad från de borgerliga, har klargjort att folkomröstningens nej från 2003 kommer att respekteras om vi vinner valet. Men Sverige måste också i EU våga diskutera verkliga långsiktiga lösningar på krisen. I det måste möjligheten för euroländer att återgå till en egen nationell valuta ingå.

Om krisen förvärras exempelvis genom att Grekland tvingas ställa in betalningarna, vilket mycket väl kan ske, så måste denna fråga vara förberedd. Idag vill EU-länderna inte diskutera en återgång till nationella valutor med egna växelkurser av prestigeskäl. Den prestigen kan stå EU dyrt.

Idag finns ingen reglerad väg för att återskapa en nationell valuta inom euroområdet. Det i sig kan förvärra en ekonomisk kris och bidra till spekulation och ekonomiskt kaos. Men att valutaområden skapas eller bryts upp är inget nytt. Det farliga denna gång är de höga insatserna om Euron inte klarar krisen.

Vi menar därför att Sverige i EU bör resa frågan om att öppna en nödutgång från Euron. Priset för att inte ha sett till att ha en nödväg ut om det börjar brinna på allvar kan bli högt. Det måste bli möjligt för ett Euroland att under ordnade former lämna valutaunionen. Den borgerliga regeringen som inte ens kan enas om ifall Sverige bör gå med i Euron under de kommande fyra åren kommer knappast att orka ta tag i frågan. Men vi anser att en rödgrön regering bör göra det. Som vänsterpartister föreslår vi att en rödgrön regering väcker frågan i EU efter en valseger.

Jonas Sjöstedt (V), kandidat till riksdagen i Västerbotten
Jens Holm (V), kandidat till riksdagen i Stockholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Euron behöver en nödutgång”

 1. Profilbild för Paul Jonathan
  Paul Jonathan

  Vi blir ekonomiskt stöd till alla kategorier människor.

  Vi ger ut lån (medel) till intresserade och seriösa personer till en låg kostnad rate.I vill att ni alla att få ett slut på ditt lidande genom att kontakta mitt bolag för något belopp av fond du är seeking.come nu hem till bistånd.

  Om intresserad, fyll i formuläret nedan;

  1. Den sökandes namn:
  2. Kön:
  3. Civilstånd:
  4. Födelsedatum:
  5. Är du som anställd eller egenföretagare:
  6. Tel nr:
  7. E-post:
  8. Inkomst:
  9. Bostäder Adress:
  10.Loan ansökta summan:
  11.Loan Varaktighet:

  Tveka inte att kontakta oss via e-post: brooksconsultant@london.com.

 2. Profilbild för MR BRAXTON
  MR BRAXTON

  God dag,
  Jag är en ansedd, legitima och ett ackrediterat pengar pengar lender.i låna ut till enskilda och samarbeta organ i behov av ekonomiskt stöd.
  Har du en dålig kredit eller är du i behov av pengar för att betala räkningar, lån för att starta en investering, lån för att köpa bilar, lån för att göra vad som behagar dig? Jag vill använda detta medium för att meddela er att jag gör pålitliga mottagaren hjälp som jag ska vara glad att kunna erbjuda dig lån till låg ränta vilket är 3% om intresse kontakta oss via:. braxtonleoloanlender@gmail.com
  Hälsningar,
  Herr Braxton Leo

 3. Profilbild för Mohamed Gonaa

  Jag erbjuder lån till låg ränta. affärs Fonder och personal finansierar
  är
  available.If du är i skuld och du behöver ett lån Låt oss veta,
  även med dåliga krediter, fortsätter vi att erbjuda dig lån för mer
  information och ekonomiskt stöd .. kontakta oss idag
  jonathan.nta@hotmail.com

 4. Profilbild för Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

  Olof Palmes slutkläm i hand skafferital kan kanske vara passande så här i efterhand?
  https://www.youtube.com/watch?v=9v6xUu1Nzlw