Gratis kollektivtrafik

Vänsterpartiet föreslår att kollektivtrafiken ska vara gratis för alla barn och unga under 18 år. Jag tycker det egentligen borde vara en självklarhet. Varför ska en 16-åring kunna ta sig obehindrat mellan skola, badmintonträning och bästa kompisen medan den andre inte kan göra det? Alla har inte råd att lägga 420 kronor (som SL-kortet kostar i Sthlm) på ett månadskort i kollektivtrafiken. Detta är alltså en rättvisefråga.

Det är förstås också en klimatfråga. Vänsterpartiet vill fördubbla resandet med kollektivtrafiken till 2020. Vi vill att folk ställer bilen åt sidan och tar buss eller tåg istället. Även om de under 18 inte kör bil är det i den åldern beteenden grundläggs. Om vi då genom gratis kollektivtrafik kan hjälpa människor till ett klimatvänligare beteende är väl detta alldeles utmärkt.

Det blir också lättare för föräldrarna som slipper köra ungdomarna kors och tvärs över stan mellan olika aktiviteter. Med gratis kollektivtrafik för unga går livspusslet ihop.

Kommer vi att få igenom detta? Jag hoppas det. Vi kommer driva frågan inom de rödgröna. Vänsterpartiet har räknat ut att gratis kollektivtrafik upp till 18 år kostar högst 2,5 miljarder kronor. Själv tror jag att det blir bra mycket billigare. I Sveriges största kommun Stockholms stad, där jag jobbade tidigare, beräknas det kosta 10 miljoner kronor att få igenom.

Så, för alla ungas rätt att röra sig och för klimatet, gratis kollektivtrafik. Nu!


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Gratis kollektivtrafik”

 1. Profilbild för John
  John

  Om det skulle kosta 2.500.000.000 kr i Sverige att genomföra det så undrar jag hur det bara skulle kosta 10.000.000 i Stockholm, landets största stad? Jag vet inte hur du har räknat?

  Ps. Jag har varit gift 2 gånger. Påstår inte att mina erfarenheter är gällande för alla. Men jag vill ändå säga:
  Ha rimliga förväntningar. Ds.

 2. Profilbild för Johannes
  Johannes

  Bra början. Nu väntar världen bara på gratis kollektivtrafik för alla!