Stoppa importen av Putins fossilenergi

Det är handeln med fossilenergi som göder Vladimir Putins krigsmaskin. Kan vi stoppa importen av olja, gas och uran till EU krackelerar Putins ekonomiska bas och han kommer att ha svårt att fortsätta finansieringen av kriget. Även Sverige handlar med rysk fossil energi. Enligt färska uppgifter från Energimyndigheten som jag tagit del av kommer 8 procent av svensk oljeimport från Ryssland och hela 29 procent av den flytande naturgasen, LNG (vår totala import av LNG var 2021 540 000 ton, varav från Ryssland 157 000 ton). Den naturgas som inte är flytande blandas med gas från olika länder. Den europeiska gasmixen består till nästan hälften av rysk fossilgas. Det innebär att en betydande del av den svenska importen av 1,1 miljoner ton gas i gasform härstammar från Ryssland.

Sverige borde därför driva i EU att importen av rysk fossil energi ska stoppas. Vi skulle också kunna gå före och stoppa den svenska importen. Dessutom borde vi fokusera ännu mer på omställningen mot 100 procent förnybart, för att bryta beroendet av Putin såväl som för klimatomställningen.

Jag ser fram emot att debattera detta med energiminister Khashayar Farmanbar (S) ti 29 mars i riksdagens kammare. Läs min interpellation här eller nedan.

Importen av rysk fossil energi
Interpellation 2021/22:397, 2022-03-11 av Jens Holm (V) till Khashayar Farmanbar (S)

Det är exporten av fossil energi som göder Vladimir Putins krig i Ukraina. Ungefär hälften av den ryska statsbudgeten finansieras med intäkter från försäljning av fossila bränslen. En stor del av världens nya kärnkraftsreaktorer byggs dessutom av ryska intressen, och Ryssland är också en stor exportör av uran, även till Sverige fram tills nyligen. USA har nyligen förbjudit import av rysk olja, och Storbritannien förbereder nu en utfasning. Ett omedelbart stopp för handeln med rysk olja, gas och uran skulle därför vara en verkningsfull åtgärd mot det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Enligt uppgifter från den belgiska tankesmedjan Bruegel tjänade Ryssland 660 miljoner euro bara på en enda dags – den 3 mars – försäljning av naturgas. Ju mer gas- och oljepriserna stiger, desto mer pengar till Putins krigskassa. Det här säger något om den ekonomiska bakgrunden till Putins krig. Förutom de geopolitiska intressena handlar kriget om att vidmakthålla Rysslands position som en ledande fossilmakt och fördröja omställningen till förnybar energiproduktion i Europa.

Det är förvånande att Sverige och EU inte väljer att strypa importen av fossila energiråvaror från Ryssland. Det är ju intäkterna från fossil energi som gör att Putin kan fortsätta sitt krig. Ett stopp för handel med ryska fossila varor skulle också skynda på den viktiga energiomställningen mot 100 procent förnybar energi. När jag lyfte frågan om ett handelsmoratorium med rysk fossil energi med energiminister Khashayar Farmanbar (S) vid EU-nämnden den 28 februari svarade ministern att det inte var något som Sverige aktivt drev, även om han sympatiserade med tanken.

Nu när vi ser hur handeln med rysk olja, gas och uran göder Putins krig är det hög tid att ändra den ståndpunkten. Även Sverige importerar olja från Ryssland varför det kan vara påkallat med ett svensk handelsmoratorium om EU inte törs agera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

Avser statsrådet att verka för att EU inför ett stopp för handeln med rysk olja, gas och uran?
Avser statsrådet att gå före EU och stoppa den svenska importen av ryska energiråvaror?


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Stoppa importen av Putins fossilenergi”

  1. […] Flytande, kyld naturgas används som drivmedel (LNG) i tung trafik. Den stod för ungefär hälften av den naturgas som användes som drivmedel i Sverige år 2020. Av denna LNG kommer 29 procent från Ryssland, enligt uppgift från Energimyndigheten. […]