Djurfabrikerna skapar nya pandemier

Jag skriver i Syre om risken för nya pandemier med tusentals djur instängda i fabriksliknande förhållanden. Läs min text hos Syre eller nedan.

Djurfabrikerna skapar nya pandemier
Syre, 2024-07-02

Har vi ingenting lärt oss? Jag ställer mig frågan när jag långsamt tar mig igenom den utförliga rapporten ”No time to gamble”, från Världshälsoorganisationens pandemipanel. Redan i maj 2021 kom panelen med en utförlig lista med förslag på åtgärder för att göra coronapandemin den sista av sitt slag. Nu konstaterar man att få av åtgärderna har genomförts och att världen snart kan stå inför en ny pandemi.

Med all rätt fokuserar rapporten på stöd till fattiga länder; tillgång till vaccin, sjukvård, övervakningssystem och internationellt samarbete. Vi vet att vid en pandemi är det svaga grupper som får ta de värsta smällarna. Men det är inte fattiga länder som är orsaken till pandemier. Problemet finns snarare att söka hos oss, till exempel i närmaste köttdisk.

Den rika världens intensiva uppfödning av djur för livsmedelsproduktion har skapat gigantiska djurfabriker, där ett drabbat djur snart har smittat tusentals andra. Lägg därtill långa transporter av levande djur och vidden av problemet klarnar. Animalieindustrins djurfabriker är latenta smitthärdar som när som helst kan explodera i nya pandemier.

Den mest uppenbara risken för en ny pandemi torde i dagsläget vara fågelinfluensan och viruset H5N1. De senaste åren har det skapats flera stora utbrott av fågelinfluensa på svenska kyckling- och ägguppfödningar. Vi skattebetalare har fått finansiera sanering och massavlivning av miljontals fåglar för att förhindra fortsatt spridning. För här gäller inte ”förorenaren betalar”. Under långa stunder har restriktioner rått där tamfåglar inte har fått vistas utomhus, alltså ett slags undantagstillstånd.

Men kan verkligen smitta från fåglar drabba människor och skapa en ny pandemi? Svaret är: ja. Folkhälsomyndigheten skriver på sin webbplats [under ”Kommentarer”]: ”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant.” Alltså att viruset ska mutera, så att det nästa gång kan smitta människor.

Det finns redan gott om exempel på hur däggdjur, kor, katter, minkar, har smittats av fågelinfluensavirus. I dagsläget sprids fågelinfluensan bland mjölkkor i USA. Men i april i år hittades det första fallet av en människa – en lantarbetare i Texas, USA – som fått smittan via just ett däggdjur, en ko. Runt om i världen skärps nu beredskapen för att förhindra eventuell smittspridning till människor. Vaccin mot fågelinfluensa börjar köpas in, dock inte i Sverige.

Står en ny pandemi inför dörren? Tyvärr är risken uppenbar, och WHO-rapportörerna kritiserar världens ledare för att ”spela hasard med vår framtid”. Så länge vår civilisation tillåter storskalig uppfödning av djur på minimala ytor kommer risken för nya pandemier alltid att finnas. Våra samhällen ska förstås lägga ökade resurser på sjukvård och effektiva mediciner, men just när det handlar om pandemier vore det enklaste att stämma i bäcken och helt enkelt inte tillåta storskalig uppfödning av djur.

Låt oss motverka framtida pandemier – stäng djurfabrikerna! Att djuren får ett bättre liv, minskad miljöpåverkan och en förbättrad folkhälsa med den minskade köttkonsumtionen får vi se som en välkommen bonus.

Trevlig sommar!

Jens Holm

Tumme upp
De regioner som ger gratis kollektivtrafik till ungdomar under sommaren.

Tumme ned
Att svensk kollektivtrafik är så dyr.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *