Framtiden – lysande klar?

Läs min senaste text i Syre.

Framtiden – lysande klar?
Syre, 2023-10-07

”Först lade vi på en solpanel, sedan en till. Och nu räcker de till den elförbrukning som vi har.” Det berättar Pelle Lindblom värd för Skärgårdsstiftelsens vandrarhem på Huvudskär en solig dag i början av oktober.

Huvudskär ligger längst ute i Östersjön och är ett populärt besöksmål för äventyrliga skärgårdsturister, seglare och en massa sälar. Efter de 200 öarna som utgör Huvudskär är det bara hav och mera hav. I öster stoppas det först av den baltiska kusten. Hit ut har det inte varit lönt att dra elkabel från fastlandet. Men nu när solpaneler har blivit billigare finns el för både belysning och kylskåp. Gör man som Pelle och lagrar elen i batterier har man el även de timmar solen inte lyser. En solpanel har också satts upp på den gamla fyren längst upp på ön. Med hjälp av ett batteri driver panelen dess ljusanordning nattetid och även på vintern.

Solenergi är en lika bra lösning mitt ute i Östersjön som för både fattig och rik i Sydafrika. Sveriges Radio rapporterade nyligen att solenergin växer så det knakar i landet. Bara det första halvåret i år monterade sydafrikanerna upp fem gånger fler solpaneler än under hela 2022. Utvecklingen är främst pådriven av ett mycket opålitligt fossilt energisystem, försörjt av ålderstigna kolkraftverk. Den tekniska termen ”load shedding” – planerad elavstängning – kan få vilken sydafrikan som helst att sträcka sig efter dieselgeneratorn. Men nu alltmera sällan eftersom solpaneler gör alltfler sydafrikanska hushåll oberoende av den osäkra fossilenergin. För fattiga hushåll kan en enda solpanel revolutionera vardagen när mobiler kan laddas och lampor tändas för första gången.

Solenergi är det snabbast växande kraftslaget i världen. Tidigare i år rapporterade Internationella Energiorganet, IEA, att investeringarna i solenergi för första gången var större än de i olja. Enligt FN:s klimatpanel IPCC är investeringar i solenergi det mest effektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser. Bättre än vindkraft (som också är bra) och långt mycket bättre än kärnkraft och koldioxidlagring, så kallad CCS. Inte så konstigt egentligen. Solpanelerna går fort att sätta upp, producerar el från dag ett och är i praktiken underhållsfria under hela sin livstid, ungefär 25 år.

Klimatvinsterna med solenergin är med andra ord uppenbara. Men också möjligheten att producera el lokalt utan att vara beroende av stora energidrakar. Men den polletten verkar inte ha trillat ned hos vare sig energiminister Ebba Busch (KD) eller klimatminister Romina Pourmokhtari (L) som båda låter som raspiga skivor från kärnkraftsfolkomröstningen. Gällande solenergi ligger Sverige långt efter andra jämförbara länder. I Tyskland står solenergin för en tiondel av landets elförsörjning, i Sverige endast en procent.

Det är hög tid för regeringen att släppa den radioaktiva snuttefilten och välkomna solenergin. Sätt upp ett nationellt mål för produktion av solenergi, underlätta för de som producerar egen el genom slopad energiskatt och förenklad administration, höj det ekonomiska bidraget för solenergiinstallationer och gör det lättare att bygga solparker (där de passar).

Då skulle Skärgårdsstiftelsen kunna täcka hela taket med solpaneler och även producera el till grannhusen och få el till en efterlängtad bastu. Framför allt skulle Sverige allt snabbare ställa om till ett 100 procent förnybart energisystem och bli mindre beroende av fossil energi från diktaturer och skurkstater.

Framtiden borde vara lysande klar, eller hur?

Jens Holm

Tumme upp
Skogen är full av svamp

Tumme ned
September, varmaste månaden någonsin i världen.


Publicerat

i

av

Etiketter: