Sista spiken i kistan för djuren?

Läs min senaste text i Syre eller nedan.

Sista spiken i kistan för djuren?
Syre, 2023-07-28

Även om jag är en stor kritiker till dagens svenska animalieproduktion anser jag att en av de finaste vyerna är betande kor på en grön sommaräng. Här har vi i Sverige skilt oss från många andra länder när vi har krav på att kossorna ska få gå utomhus sommartid. Men kanske är det snart ett minne blott. LRF och flera borgerliga politiker har länge försökt inskränka det så kallade beteskravet; kossornas rätt till utevistelse.

Dessvärre har de nu nått en delseger. Mjölkproducenter inom bolaget Växa Sverige har nu fått tillåtelse att hålla kossor instängda året om på försök. De ska utvärdera om korna verkligen föredrar utevistelsen framför ladugården.

Det här försöket oroar mig. Vi har en regering som är beredd att offra både djur och miljö för att främja svensk animalieindustri. Kan instängningsexperimentet komma fram till att kor trivs bra med att stå instängda och bli serverade kraftfoder kommer regeringen använda det och ta bort beteskravet. Det mesta går ju att bevisa bara man riggar ett experiment på rätt sätt.

Det behövs inte några nya experiment för att bevisa vad som är bäst för en ko. Tidigare studier visar att kor kan anstränga sig väldigt hårt för att ta sig fram till ett grönområde. De kan öppna grindar och pressa sig ut ur ett stall om de ser att det finns en möjlighet till det. Kor är långt mycket smartare än vad många tror. Dessutom är driften att få känna mjukt gräs under klövarna, inandas dofterna, värmas av solen och röra sig fritt mycket stark. Inget stall i världen kan ersätta detta.

I Sverige brukar vi stoltsera med världens bästa djurskydd. Allt oftare har jag frågat mig själv vad det innebär. 21 av 27 EU-länder har redan eller är nära ett förbud mot pälsdjursuppfödning. Därutöver har Norge och Storbritannien lagt ned pälsindustrin. Dessvärre finns inget förslag om att stoppa pälsindustrin i Sverige. Tvärtom, under pandemin subventionerade den dåvarande S-MP-regeringen pälsindustrin med 60 miljoner kronor. Samma sak gäller burhållning av hönor där jämförbara europeiska länder har stoppat detta, men inte Sverige. Även här har stora subventioner betalats ut, som plåster på såren för fågelinfluensan.

I Sverige gör vi dessutom få djurskyddskontroller jämfört med andra europeiska länder. Våra djurtransporter är långa, som en följd av centralisering av slakterier och stora avstånd. Och vi jagar vilda djur på ett sätt som får omvärlden att förskräckas. På punkt efter punkt tappar svenskt djurskydd mark jämfört med omvärlden.

Vi har ett systemfel i svensk livsmedelsproduktion. Den är i strid med djurens behov, så även mjölkproduktionen. Men kossornas rätt till utevistelse har varit ett hoppfullt exempel på att det går att respektera djuren, om än bara för några månader. Rätten till utevistelse skulle kunna utvidgas istället för inskränkas. Men nu kommer animalieindustrins lobbyister göra vad de kan för att visa att det är oviktigt för en ko att vara utomhus. Hur absurt det än kan låta.

Skulle beteskravet inskränkas vore det den definitiva spiken i kistan för svenskt djurskydd, och ett gigantiskt svek mot djuren. Kor är kännande individer som förtjänar mer respekt, inte mindre.

Rör inte beteskravet.

Jens Holm

Tumme upp
Extremhögerns genomklappning i valet i Spanien.

Tumme ned
Bränderna som en följd av klimatkrisen.


Publicerat

i

av

Etiketter: