In med djuren i politiken

Jag får ofta frågor av människor vad vi i Vänsterpartiet vill göra för djuren. Då har de ställt frågan till rätt person och parti. Vi har nämligen massor med bra förslag för djuren. Vi i Vänsterpartiet vill:

* Stopp för pälsindustrin – en miljon minkar ska inte tvångsuppfödas och slaktas vare år i Sverige.
* Minskad köttkonsumtion. Med mindre kött och mer vego skapar vi bättre möjligheter behandlar djuren med respekt.
* Färre djurförsök. Vi har fått igenom pengar till ett minskningscenter, s k 3Rcenter, men mer måste göras. Vi vill ha en handlingsplan för färre djurförsök.
* Förbud mot vilda djur på cirkus. Regeringens förslag om förbud mot sjölejon och elefanter är bra men otillräckligt.
* Obligatorisk märkning och registrering av katter. Obegripligt att regeringen inte lagt fram ett sådant förslag, som skulle skapa ett så mycket bättre liv för tusentals katter, och ägare.
* Rätt till utevistelse för lantbrukens djur. Att beta, böka och picka ska vara en rättighet som ska respekteras.
* Fler djurskyddskontroller. På så sätt kan vi komma åt fler som behandlar djur illa.
* Stopp för oetisk jakt och mer åtgärder mot den illegala jakten.
Djur ska behandlas med respekt och i enlighet med deras naturliga beteende. Här finns det dessvärre en hel del kvar att göra.

Vi har tagit upp alla dessa frågor under mandatperioden. I vissa frågor har vi fått gehör och drivit igenom det tillsammans med regeringen. Men dessvärre har de flesta inte gått igenom. Förvånande nog har även S och MP röstat ned de flesta av våra djurförslag, dock har flera enskilda modiga ledamöter från olika partier röstat med oss. Stort tack till dem.

Det när synd att djurens rättigheter inte varit en större fråga i valrörelsen. Hur vi behandlar miljontals kännande individer kan inte vara en icke-fråga. Tvärt om, hur djuren ska kunna ha rätt till goda liv i enlighet med eras egna preferenser borde komma mycket högre upp på dagordningen. Jag kan iallafall lova att jag och Vänsterpartiet kommer fortsätta att driva djurpolitiska med än mer intensitet och konsekvens än tidigare. Att Djurens Rätt i sin granskning konstaterade att Vänsterpartiet varit det bästa partiet för djuren ger oss råg i ryggen, och gör oss stolta. Men nöjda blir vi inte förrän vi fått igenom alla våra djurreformer.

Se gärna TV4 genomgång om partierna och politiken (V nämns vid ca 3,00 min) och där Vänsterpartiet är bäst.
Se Djurens Rätts granskning – V bäst.
Jag skriver på DN-debatt om S/MP-regeringens svek mot minkarna.
Se riksdagens debatt om den nya djurskyddslagen – och mina kommentarer.
Se vår motion Respekt för djuren.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”In med djuren i politiken”

 1. Profilbild för Tom Stone

  ”Förbud mot vilda djur på cirkus. Regeringens förslag om förbud mot sjölejon och elefanter är bra men otillräckligt.”

  Hur menar du här? Vilda djur förbjöds redan 1960, med undantag av sjölejon och elefanter.
  Det finns inget förslag av den typen du nämner.
  Det finns däremot ett redan genomdrivet regeringsbeslut om att även förbjuda själejon och elefanter, tack vare gott lobbyarbete av svenska cirkusföretag som önskat den lagändringen.

 2. Profilbild för jensholm

  Hej
  Jag tror en s k positiv lista vore det bästa, där det får framgå vilka djur som ev skulle kunna få finnas på cirkus och under vilka omständigheter.
  Känner inte till ett sådant generellt förbud, däremot har vi ju en djurskyddsförordning som utesluter många vilda djur, men inte alla.

  1. Profilbild för Tom Stone

   Jag antar att du menar den positiva listan som Jordbruksverket har?
   Däremot förbryllas jag av ditt avslutande påstående. Vilka vilda djur menar du är tillåtna? Du verkar ha upptäckt något som ingen annan upptäckt.

 3. Profilbild för jensholm

  De som djurskyddsförordningen räknar upp är:
  apor
  rovdjur
  säldjur
  noshörningar
  flodhästar
  hjortdjur
  giraffer
  kängurur
  rovfåglar
  strutsfåglar
  krokodildjur

  Det torde finnas ett stort behov av ett förbud/positiv lista.

  1. Profilbild för Tom Stone

   Det verkar som att du utgår ganska mycket från dina egna privata gissningar. Skulle det inte vara en god idé att starta med att begära in research och forskning i ämnet ”djur och underhållning” och istället utgå från konkreta fakta?
   För vad menar du med ”stort behov”? Kan du ge några specifika exempel på vilda djur i nöjesbolagens djurbesättningar? För att bespara dig mödan; det existerar inte några sådana vilda djur – och behovet är således *noll*.

   Så, du kanske skulle försöka dig på något som är konstruktivt och nödvändigt istället: Att lyfta upp den övriga underhållningsvärldens djurregler till samma nivå som cirkusens?

   T.ex. begreppet ”teater” är väldigt brett. Om en cirkus skulle bestämma sig för att istället använda etiketten ”teater” om sig själva, så blir det plötsligt helt lagligt att använda vilda djur såsom apor osv. Detta för att nuvarande djurskyddsförordning bryter emot grundlagens princip om likaberättigande inför lagen, eftersom den bevisligen särskiljer mellan person och person. Bör lagen egentligen inte vara densamma för alla, var och en?

   Apor och andra vilda djur har varit förbjudna inom scenisk underhållning sedan 1960, om underhållningen kallas ”cirkus”.

   Apor och andra vilda djur är fullt tillåtna idag inom scenisk underhållning, om underhållningen kallas ”teater” (t.ex. i ”Gustav III”, Stockholms Stadsteater, 1988).

   Domesticerade djur i underhållningsproduktioner kräver inbesiktning av veterinär vid spelperiodens början samt regelbundna veterinärkontroller under spelperioden, samt att djuren måste ha daglig frigång… när underhållningsformen kallas ”cirkus”.

   Domesticerade djur i underhållningsproduktioner behöver ingen inbesiktning av veterinär vid spelperiodens början och behöver inga veterinärkontroller under spelperioden, och djuren kan hållas instängda inomhus flera dagar i rad… när underhållningsformen kallas ”teater” (t.ex. i ”Hjälp sökes”, Orionteatern, 2013).

   Domesticerade djur (t.ex. hästar) i underhållningsproduktioner måste kunna gå fritt större delen av tiden, förutom vid transport och vid framträdanden (t.ex. voltige, kür och frihetsdressyr)… när underhållningsformen kallas ”cirkus”.

   Domesticerade djur (t.ex. hästar) i underhållningsproduktioner kan stå uppbundna i spilta upp till 16 timmar/dag, förutom vid transport och vid framträdanden (t.ex. voltige, kür och frihetsdressyr)… när underhållningsformen kallas ”hästdressyr”.

   Så, om du vill vara relevant och ha verklighetsanknytning, så kan det kanske vara en bättre idé att uppmana till ett förbud emot vilda djur inom *all* djurhållning, inkl. teatrarnas. Samt agitera för att trav, hästdressyr, teatrar och annan nöjesproduktion bör höja djurskyddet till cirkusens nivå.