En ny djurskyddslag

anförande2018-06-14Idag har vi debatterat förslaget till ny djurskyddslag. Du kan se hela debatten här. En ny djurskyddslag är verkligen på tiden. Vår nuvarande är från 1988. Och en del bra förslag läggs fram.

I den nya lagen slås det fast att djur ska hållas i a) en god djurmiljö och på ett sådant sätt att b) deras välfärd främjas och så att c) de kan utföra beteenden de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande samt d) att beteendestörningar ska förebyggas. Det blir också nu förbjudet att överge djur (t ex katter och andra sällskapsdjur), elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus. Socialtjänsten får rätt att anmäla även om djur far illa (en sekretessbestämmelse hävs).

Det är bra. Men dessvärre återstår det mesta att göra för att vi ska få en djurskyddslag på djurens villkor. I mitt anförande tog jag bl a upp att.

Vilda djur på cirkus borde förbjudas.
Obligatorisk märkning och registrering av katter.
Att fler djur ska ges möjlighet till utevistelse och att uppbindning och s k fixering ska förbjudas.
Att det ska förbjudas att jaga grävlingar i deras bon/gryt förbjuds.
Att pälsindustrin ska förbjudas genom hårdare krav på minkindustrin

DL_res25Den sista frågan om pälsindustrin är den största besvikelsen med S och MPs lagförslag. Att man inte går fram på samma sätt som i t ex Storbritannien, Nedeländerna, Tyskland, Österrike, Schweiz, Kroatien och nu senast Norge och förbjuder pälsindustrin eller reglerar den hårdare är ett stort svek mot djuren. Alla som värnar djuren, pälsdjuren i synnerhet har möjlighet att rösta på våra förslag när vi röstar i eftermiddag. Ett stopp för pälsindustrin finns i vår reservation nr 25.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”En ny djurskyddslag”

  1. […] granskning – V bäst. Jag skriver på DN-debatt om S/MP-regeringens svek mot minkarna. Se riksdagens debatt om den nya djurskyddslagen – och mina kommentarer. Se vår motion Respekt för […]