Tjuvjakten måste stoppas

Den illegala jakten är ett stort problem för alla vilda djur och för samhället i stort. Kanske så många som 50 vargar, av ca 300 totalt, skjuts ihjäl i tjuvjakt varje år. Var tionde örn har hagel i kroppen som en följd av illegal jakt. Licensjakten på varg som tilläts fr o m 2015 skulle vara ett sätt att få ned den illegala jakten, men så har det inte blivit. Trots att tjuvjakten är så utbredd utdöms endast en fällande dom per år för grovt jaktbrott.

Det är uppenbart att tillräckligt inte görs för att stoppa den illegala jakten. Därför har jag tagit initiativ till interpellationen nedan. Debatt fredag 5 maj i riksdagens kammare. Läs nedan eller här.

Interpellation 2016/17:453 Illegal jakt på rovdjur
av Jens Holm (V) till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Rovdjuren, som står högst upp i näringskedjan, spelar en viktig roll för våra ekosystem. För att våra ekosystem även i framtiden ska vara hållbara med en rik biologisk mångfald bör de stora rovdjuren tillåtas att nå långsiktigt livskraftiga nivåer. Därutöver har Sverige som land en skyldighet att bromsa utarmningen av biologisk mångfald.

För de svenska stammarna av våra stora rovdjur är den illegala jakten en av de faktorer som begränsar storleken. Forskaren Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bedömer att den illegala jakten på kort sikt är den enskilt största dödsorsaken bland vargar och att den därmed är begränsande för tillväxten av stammen.

Obduktioner av varg på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ger tydliga belägg för att illegal jakt på varg sker. Detta genom att vargarna haft hagel i kroppen och hageljakt inte är tillåten vid licensjakt. Etablerad forskning visar dock att de vargar som dödas illegalt och som upptäcks genom obduktioner på SVA bara är toppen på ett isberg. Enligt Håkan Sand kan uppemot 50 vargar dödas illegalt årligen.

En iakttagelse man kan göra är att illegal jakt på varg inte har upphört trots att licensjakt genomförts ett antal år.

Även för kungsörnen är situationen allvarlig när det gäller illegal jakt där omkring 10 procent av örnarna har hagelskador enligt organisationen Kungsörn Sverige. Även för våra övriga stora rovdjur finns problematiken med illegal jakt. I norra Sverige pågår för närvarande en omfattande utredning gällande illegal jakt på järv och björn.

Trots det till synes allvarliga läget lyckas inte det svenska rättsväsendet fastställa mer än knappt en fällande dom för grovt jaktbrott per år i Sverige. Enligt miljöåklagare Christer Jarlås är det här en brottslighet man kan ägna sig åt utan någon större upptäcktsrisk.

Vänsterpartiet anser att omfattningen av den illegala jakten på våra stora rovdjur är ytterst allvarlig. Den försvårar uppfyllandet av våra nationella och internationella förpliktelser och målsättningar om att bevara våra hotade arter och deras funktion för våra ekosystem. Därutöver förorsakar den i många fall stort lidande för djuren.

Vår bedömning är att det krävs ytterligare åtgärder för att motverka den illegala jakten. Självfallet ligger ett stort ansvar på rättsväsendet att hantera brottslighet. Men för att stärka arbetet mot illegal rovdjursjakt krävs även en fungerande länk med naturbevakare, jakttillsynsmän och jägare för att brott ska kunna beivras genom ett fungerande rättssystem.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att stärka arbetet mot illegal rovdjursjakt?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

15 svar till ”Tjuvjakten måste stoppas”

 1. Profilbild för Bo Lindberg
  Bo Lindberg

  Spekulationer för det finns inga bevis på att det förekommer illegal jakt i den storleken på rovdjur som du skriver. Detta uttalande bör betraktas som angrepp på jägarkåren. Du är inte lite okunnig i hur jakt går till för ingen går på jakt på rovdjur med en hagelbössa utan finns hagel i någon varg så har troligtvis jägaren skyddat sin hund från angrepp. Att sedan paragraf 28 angreppet inte rapporterats till myndigheterna beror nog på den utredning som tar flera år, med ångest väntan för jägaren innan åklagarna beslutat vad som han ska göra med fallet. Du kan läsa om ett sådant fall här https://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/nya-bud-om-atal-for-vargskytt-20170418/.
  Men som vanligt med dig och partiets landsbygdsfientliga och jaktfientliga inställningi förstår jag att ni anser att rovdjur, som fördärvar ett vettigt liv på landet, är viktigare än vanliga väljare, för era finns snart bara i tätorterna.

  1. Profilbild för Peter
   Peter

   Du tillskriver dig som ett proffs och som bättre vetande gällande att människor på landsbygden lider alla helvets kval för att det finns rovdjur i vår natur. Tycker mest synd om dig för din uppfattning. Säg som det är istället. Du vill kunna bedriva ett nöjesdödande, du vill ha gratis kött, samt ingen ska få konkurrera med dig om detta! Du tycker tydligen att din hund ska få hetsa vilt och driva som den vill. Detta gäller inte övrig befolkning utan endast er som anser sig vara kunniga om viltvård. Du pratar bara smörja som anser dig vara företrädare för landbygdbefolkningen.

   1. Profilbild för Bo Lindberg
    Bo Lindberg

    Jag tycker inte när folk eller rättare sagt pajaser talar om för mig vilka åsikter jag har. Jakten har en stor betydelse för landsbygden både när det gäller näringslivet och för personer som fått biinkomster av jaktarrenden, uthyrning av stugor mm. Detta är nu borta här i Värmland för älgen är i stort sett nere på en
    nivå som inte är jaktbar. Bara i det här länet dödar vargarna över 4000 älgar per år och jagar hela året dygnet runt. Älgstammen har således nått en nivå att vargen dödar fler än tillväxten. Du skriver att min hund hetsar viltet och med det bevisar du din kunskapsbrist för ingen hund hetsar viltet men är det någon som hetsar viltet är det vargen. Gratis kött skriver du. Vore det inte bättre att satte dig in i verkligheten innan du skriver för ingen får gratis kött. Ta en ungdom som börjar jaga han ska lösa jaktarrende 2500, Statligt jaktkort 300, jaktkort i området 300, licensavgifter för varje älg till länsstyrelsen ca 300 per älg .Gevär 3000-15000, vapenskåp 3500,kläder och ryggsäck 3000-10000. Ledigt från jobbet, resor fram och tillbaks från bostad och är man inte från att stället så kostar övernattning och mat för en vecka ca 6000.
    Gratis var det ja!

  2. Profilbild för Margareta
   Margareta

   Även djuren ska ha ett vettigt liv!!!! Kallar du ett vettigt liv att mörda och skada djur i tiotusental kanske!!??

   1. Profilbild för yvonne pira
    yvonne pira

    jag tycker också vargar lodjur björnar skall få leva dom dödar ju vargar hela tiden i norge dödar dom vargungar såg en bild på det

 2. Profilbild för jensholm

  Tack för dina synpunkter, Bo, som får stå helt för dig.

 3. Profilbild för Bo lindberg
  Bo lindberg

  Klart det står för mig. Vänstern kommer aldrig, oavsett en duktig partiledare, att bli ett parti att räkna med eftersom ni omringar er med personer som endera är negativa till allt och framförallt negativa till oss som bor utanför tullarna. Vi får inte glömma den feministiska dårskapen som råder i partiet och som skrämmer bort vanliga folk. Förstår människor som i grunden är socialistiska,men avstår likt mig, att rösta på detta anti allt parti. Men kämpa på Jens du kan kanske locka några besvikna miljöpartister att komma över. Men kom ihåg vad jag säger. Ni kommer att förbli ett 4- 7 procents parti om ni inte tänker om.

 4. Profilbild för Christer Wilhelmsson
  Christer Wilhelmsson

  Tack Jens.
  Jag tycker du gör ett utmärkt jobb med att lyfta denna fråga. Den är sååå viktig.
  Kände att jag var tvungen att skriva då enbart ”Bo” gett respons. Precis som ”Bo” så bor jag inte i någon stad. Jag har också varit jägare och har en hel del erfarenhet av tjuvjakt och rovdjurshat. Som landsbygdsfråga så är detta nästintill utan betydelse. Det är sorgligt att se den typen av försök att ställa land mot stad. Vi ”på landet” har andra betydligt viktigare frågor som landsbygdsministern borde ägna sig åt – detta borde vara viktigt och prioriterat för justitieministern och miljöministern.
  /Wille

 5. Profilbild för Peter Fahlcrantz
  Peter Fahlcrantz

  Bra, Jens. Den illegala jakten måste få ett slut.

  1. Profilbild för Bo Lindberg
   Bo Lindberg

   Peter I USA har en studie visat att 70 procent av vargarnas naturliga dödsorsaker är att de dödats av andra vargar” Här tror en del att de tjuvskjuts.

   1. Profilbild för yvonne pira
    yvonne pira

    så klart dom tjuvskjuter det tror jag

   2. Profilbild för yvonne pira
    yvonne pira

    jag tror inte vargar dödar varandra mer risk att det tjuvskjuts

 6. Profilbild för Lena
  Lena

  Mycket bra skrivet Jens !
  Tack för att du kämpar, för våra utsatta rovdjur…

  1. Profilbild för jensholm

   Tack för det.

   1. Profilbild för yvonne pira
    yvonne pira

    varsågod jag kämpar för djuren också och det där hundfestivalerna i kina dom slaktar fina hundar och katter