Löfven och Vattenfall

Igår avkrävde både jag och Jonas Sjöstedt svar från Stefan Löfven om Vattenfalls brunkollsaffär. Frågan ligger ju nu hos regeringen som ska säga ja eller nej till försäljning till tjeckiska EPH. Löfven pratade mycket i sitt svar om ”affärsmässighet” (är det affärsmässigt att sälja till ett skurkbolag med säte i skatteparadis kan man fråga sig?).

Men Stefan Löfven sa också att man ska, och här citerar jag ”göra det bästa möjliga ekonomiska för Vattenfall. Och det ska också vara det bästa möjliga ur klimatsynpunkt.” Lyssna själv, scrolla fram till 17,50:  Det är intressant för här visar att statsministern är öppen för att det inte bara är affärsmässiga överväganden som borde göras i den här affären utan också miljömässiga. Åtminstone när han får tala fritt utan manus…

Väger man in miljön och klimatet torde det vara en omöjlighet att sälja verksamheten till köpare som tror på en ”renässans för kolet” och vill öppna nya kolgruvor. Regeringen kommer att ge besked om ungefär två månader, så vi har tid på oss att stoppa affären.

För att höra min fråga till Löfven scrolla fram till 45,00 min.


Publicerat

i

av

Etiketter: