Regeringen måste stoppa Vattenfallaffären

Igår annonserade Vattenfall att man vill sälja sin tyska verksamhet (fyra kolkraftverk, fem brunkolsgruvor) till det tjeckiska bolaget EPH. Det skulle bli en för svensk ekonomi mycket dålig affär och för klimatet helt förödande om en försäljning blev av. EPH är ett tvivelaktigt bolag som går in där andra backar ur. De hoppas på en rennässans för kolet och kommer göra allt för att driva vidare och expandera verksamheten. Det kommer leda till ökande utsläpp från kolförbränningen.

Jag instämmer full ut med Naomi Klein, Bill McKibben, Johan Rockström och även socialdemokratiska Tro och solidaritet som nu kräver att den svenska regeringen måste sätta stopp för affären. Och det är det positiva i allt detta. Vattenfall är ett företag vi äger 100 procent gemensamt. Det är den svenska regeringen som ytterst bestämmer över bolaget. Det är också de som nu ska avgöra om det blir en affär eller inte.

Jag diskuterade regeringens ansvar i morse i Sveriges Radio. Jag tycker att det är lätt beklämmande att höra ansvariga MP-politiker frånsvära sig ansvaret för Vattenfall med argumentet att de inte har möjlighet att stoppa affären. Klart att de kan göra det. 2014 beslutade S och MP att Vattenfall inte skulle få öppna några nya kolgruvor i Tyskland. Det var ett bra beslut och ett konkret exempel på politisk styrning av ett statligt bolag. Nu ser vi att det beslutet kommer att förfelas med nya ägare som vill öppna nya gruvor. Då blir det ingen affär. Punkt slut.


Publicerat

i

av

Etiketter: