Regeringen måste stoppa Vattenfallaffären

Mediekällor gör idag gällande att Vattenfall har bestämt sig för en köpare av de tyska kolkraftverken; det tjeckiska investmentbolaget EPH Energy. Jag hoppas verkligen att det här bara är lösa rykten som aldrig kommer att bli av. EPH är nämligen ett företag helt utan miljöambitioner. Köper man Vattenfalls tyska anläggningar gör man det med ambitionen att öppna nya kolgruvor som skulle öka utsläppen ännu mer. EPH ägs av två av Tjeckiens rikaste personer samt investmentbolaget J&T. J&T har jag skrivit om tidigare. De finns skrivna på brevlådeadresser i Cypern och Barbados och anklagades för ett tag sedan för penningtvätt och mutor i Västindien. Känns detta som en seriös ägare?

Det positiva i det hela är att en sådan här affär måste godkännas av vår regering. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har alltså alla möjligheter att stoppa affären med ett bolag utan miljöambitioner och med ägare i skatteparadis. Det gör ni väl, S och MP?

En successiv avveckling, istället för försäljning, av Vattenfalls kolinnehav i Tyskland vore att föredra. Annars väntar fortsatta utsläpp på hundratals miljoner ton CO2 de kommande åren. En försäljning skulle också bli en usel affär rent ekonomiskt för Vattenfall (även om vi idag inte har den exakta prislappen). Det är väl inte en affär S och MP kan försvara?

Se också Reuters och SvD.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: