Köttskatt

Vad spännande med Jordbruksverkets förslag på en koldioxidskatt på nötkött! Förra veckan debatterade jag Sveriges klimatpolitik till 2050 med miljöminister Lena Ek. Då ville hon inte ha någon skatt på kött. Med Jordbruksverkets förslag får vi nytt eldunderstöd.

Vi i Vänsterpartiet motionerade 2010 om minskad köttkonsumtion, bl a ville vi ha ekonomiska styrmedel på kött och andra animalier. Motionen blev då nedröstad, men nu har vi – som sagt – fått nya argument. Ibland blir denna diskussion så infekterad, ”rör inte min biff”, typ, blir ibland det ryggmärgsmässiga svaret. Men vi tar ut avgifter/skatter på en massa andra saker som är skadligt för miljön eller hälsan: bilkörning, alkohol och tobak är bara tre exempel. Vore det då så dramatiskt att höja momsen på köttet och därmed få en minskad konsumtion?

Det jag tycker är viktigt är att om man inför en köttskatt ska intäkterna stanna kvar inom livsmedelssektorn. Vanliga konsumenter ska inte få högre matutgifter. Därför borde man använda intäkterna till att sänka priset på det vi borde äta mer av, exempelvis grönsaker och baljväxter.

Det finns självklart en massa andra saker man också kan göra för att minska köttkonsumtionen:
* Avskaffa EUs köttsubventioner
* Stödja vegetariska dagar (t ex Vegetariska måndagar)
* Köpa mer vegetariskt i den offentliga upphandlingen
* Satsa på vegetariska alternativ och syntetiskt kött (ex vis ge stöd till forskning och kommersialisering) 

Visste du förresten att den första motionen i riksdagen om minskad köttkonsumtion lades 1996 av vänsterpartisterna Maggi Mikaelsson och Hanna Zetterberg. Läs den här.

Jordbruksverkets rapport finns här. Förresten, kul med erkännande. På sid två tar de upp att vi och MP har drivit på för minskad köttkonsumtion: ”Flera myndigheter och organisationer i Sverige är engagerade i frågan om köttkonsumtionen. Det framförs nu från olika håll att köttkonsumtionen bör minska. Bland annat har riksdagspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet motionerat om en minskning av köttkonsumtionen.”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Köttskatt”

  1. […] Jordbruksverket, NM, DN, Cornucopia, SVD1, 2, 3, Djurens Rätt1, 2, Flute, Kjellberg, Effekt, Jens Holm, Moberg, Röda Berget, Röda Malmö, AB1, 2, SR1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om Jonas […]

  2. […] partiet som lade en motion om detta till Sveriges riksdag. Första gången var faktiskt 1996, i en motion av vänsterpartisterna Hanna Zetterberg och Maggi Mikalesson. I höstas lade vi en ny motion: […]