Regeringens solförmörkelse

Igår sker energiminister Anna-Karin Hatt i Expressen att regeringen avser att satsa på solenergin i den budget som kommer att presenteras i övermorgon. Idag finns ett öronmärkt bidrag för solenergi på 60 miljoner kronor per år. Regeringen lägger 210 miljoner kronor på fyra år, troligen 60 miljoner år 2013 och sedan 50 miljoner de nästföljande åren. En neddragning alltså i ett läge då vi behöver satsa på den rena energin från solen.

Men det viktigaste är att vi inte får något besked om nettodebitering, d v s att du som producent ska kunna tanka ut det du producerar på nätet och kunna kvitta det mot elräkningen. Ett sånt inlägg måste bemötas. Därav mitt svar i Expressen idag. Läs det där eller nedan.

Hatts trick är ren solförmörkelse
Expressen 2012-09-18

Energiminister Anna-Karin Hatt skriver att regeringen satsar på solenergin. Men i själva verket är det en neddragning. De 210 miljoner kronor till solelen som regeringen föreslår under en fyraårsperiod är mindre än vad som finns idag i solcellsstöd.

Det är beklagligt när intresset för solceller bland svenska folket är gigantiskt. Hundratals väntar på besked om solcellsbidraget. Med Hatts neddragning kommer de tyvärr att få vänta länge till.

Det behövs nämligen mer pengar så att alla som söker ska kunna få hjälp till att installera solel. Vi behöver också ett nettodebiteringssystem. Den som producerar ett överskott av el ska kunna tanka ut det på nätet och kvitta det från sin elräkning. Regeringen har redan utrett frågan två gånger. Men istället för att införa nettodebitering vill Hatt utreda det igen. Galet!

I fjol var solenergin det energislag som växte fortast i Europa. I Tyskland ersätter man kärnkraften med ren el från sol och vind samt med energieffektivisering. I Danmark tiodubblades solelen mellan 2006 till idag. På ett par timmar i fjol installerade tyskarna lika mycket solel som Sverige under ett helt år. Solen strålar lika mycket över Sverige som Danmark och Tyskland. Det är de politiska förutsättningarna som är helt annorlunda.

Solenergin förtjänar ett bättre öde i Sverige. Om regeringen kan ge storföretagen skattesänkningar på 16 miljarder kronor borde man ha råd att ge mer till solenergin samt införa nettodebitering.

Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Regeringens solförmörkelse”

  1. Profilbild för Matte Patte
    Matte Patte

    Jag förstår inte vad man skall ha solceller till Jens. Med de mest fördelaktiga indata hamnar priset på 1,80 SEK/kWh, realistiskt runt 3,60 SEK/kWh (beror på hur länge växelriktare håller) över en 25 års period från en anläggning på 1000 W eller ca: 7 m^2. Större anläggning sjunker priset en aning men inte mycket…

    Men du kanske skulle kunna förklara?