Politik eller marknad för klimatet

Nedan ett inlägg som jag hade i Folkbladet i somras på temat ”skillnader i politiken”. Läs den där eller nedan.

Politik eller marknad för klimatet
Folkbladet 2012-08-12
”Klimatförändringarna är vår tids största utmaning”. Ja, håll med om att ni hört formuleringen tidigare. Det finns inte en politiker med självaktning som inte understryker att det är ”sååå viktigt” att komma till rätta med de skenande utsläppen. Tyvärr nöjer sig de flesta med detta. Alltför få ställer följdfrågan, hur? För redan vid frågan om hur klimatet ska räddas ser vi stora skillnader inom politiken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt reste exempelvis till det stora miljötoppmötet i Rio de Janeiro, Brasilien för några veckor sedan. Vad hade han själv med sig i resväskan i form av konkreta miljöförslag? Skärpta utsläppsminskningar i Sverige, höjda miljöskatter, ökade miljöinvesteringar eller klimatbistånd till utvecklingsländerna? Nej. Reinfeldt och den borgerliga regeringens miljöpolitik handlar nästan uteslutande om ett abstrakt hänvisande till ”marknadslösningar”.

Mer av marknad handlar ofta om att konsumenter och företag ska ta ett större miljöansvar. Konsumentmakt och företagens miljöarbete kan vara jättebra, men problemet är att det inte räcker. Vi ser att utsläppen i hela världen och i Sverige ökar. 2010 uppgick de svenska utsläppen till dryga 66 miljoner ton koldioxid, en ökning med 11 procent. Fortsätter det på det här viset går vi mot en global temperaturhöjning på närmare 4 grader vid seklets slut, något som skulle leda till helt irreversibla konsekvenser för stora delar av jordklotet.

Den processen är för övrigt redan i gång på den södra halvan av jordklotet. När jag var på klimattoppmötet i Durban, Sydafrika, förra året sa Marshallöarnas regeringsrepresentant att ”vårt land håller på att försvinna”. Han syftade på de stigande havsnivåerna, en lika konkret som hotfull effekt av det förändrade klimatet.

Det hoppfulla är att vi vet att med rätt politiska beslut kan minska våra utsläpp snabbt. Det behövs skärpta klimatmål, ett klimatinvesteringsprogram för våra kommuner och landsting och att skatter och avgifter införs eller höjs på det som smutsar ned. Men den borgerliga regeringen vill inget av detta.

Ska vi på allvar komma tillrätta med utarmningen av våra ekosystem krävs det mer av våra politiker än löst prat. Det behövs helt enkelt politiska beslut. Det handlar om att tro på politikens roll att lösa svåra samhällsproblem. Det handlar också om en positiv syn på Sverige som föregångsnation. Vi är ett av världens rikaste länder, med en välutbildad befolkning och fantastiska möjligheter att ställa om vårt samhälle. Vi kan inspirera och hjälpa andra länder att göra likadant.

Mer av verkstad och mindre snack för att lösa vår tids största utmaning. Det är kanske den största politiska skillnaden idag i svensk politik.

Jens Holm (V), riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson


Publicerat

i

av