Framtiden är skinande ljus

Jag och Jonas Sjöstedt har idag träffat solcellsforskare och vågkraftsentreprenörer i Uppsala. Mycket spännande. Vågkraften – genom bland annat företaget Seabased – tror jag i framtiden har stor potential. Om inte svenska myndigheter, politiker och EU varit så saktfärdiga hade detta varit en teknik som redan nu hade levererat ren el till tusentals hushåll och företag. Nu drar Seabased igång sin projektanläggning utanför Lysekil i slutet av året. Man har stora förhoppningar om att i framtiden exportera en stor del av sina elaggregat och sitt kunnande. Hoppfullt.

I helgen slog Tyskland rekord i solelsproduktion. Under några timmar i fredags och lördags producerade den tyska solelen 22 GW, lika mycket som 20 kärnkraftsverk producerade under samma tid. Det visar på vilken stor potential solelen har. Tyskland är ju världsledande på solelssidan. Idag producerar man fyra procent av sitt elbehov och det är en produktion som växer otroligt snabbt. I Sverige släpar vi tyvärr efter med en produktion på 0,01 procent av vårt elbehov.  I Tyskland skapar solenergin tusentals jobb för ingenjörer, installatörer och småföretag. I Sverige är vi duktiga på forskning om solenergi, men jobben och företagen försvinner lätt till Tyskland och andra länder där det finns bättre förutsättningar. Vi i Sverige har trots allt  ungefär samma solinstrålning som Tyskland. Ändå händer så litet. Det är den politiska viljan som saknas här i Sverige, inte förutsättningarna.

Detta måste ändras. Det behövs långsiktiga spelregler för solenergin: Ett klart mål för hur mycket solel och solvärme som ska produceras de kommande åren, nettodebitering, garantipriser och/eller bidrag för de som vill installera solel och solvärme samt hjälp till att kommersialisera denna nya spännande teknik. Tyvärr gör regeringen inget. Det måste det bli ändring på.

Ser förresten att en grupp forskare med rätta kritiserar Eskil Erlandssons vurm för kalhyggen. Ett mer skonsamt skogsbruk är bättre för klimatet. Instämmer fullt ut och tar med mig dessa värdefulla synpunkter till den interpellationsdebatt jag ska ha med Erlandsson fre 8 juni någon gång efter kl 12.00.

Kan också meddela att jag fick ett smått nedslående svar från Lena Ek idag. Den 17 april lovade hon i vår riksdagsdebatt att de som drabbats av det svensktstödda kraftverksbygget i Rampur, Indien, skulle kompenseras samt att hon skulle kontrollera att det blev så. Nu svarar hon mig att hon inte avser att göra det. Det kallar jag ett svek mot lokalbefolkningen i Rampur.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Framtiden är skinande ljus”

 1. […] Istället hamnar tillväxten, jobben och investeringarna i andra länder där Tyskland är ledande. Jens Holm och Ilona Szatmari Waldau rapporterar också från […]

 2. Profilbild för Bias
  Bias

  Hej Jens

  Intressant att du besökte Uppsala universitet/Seabased.
  Seabased ägs för övrigt till största delen av Professor Mats Leijon, som också äger bolaget Energy Potentials. Inget av dessa bolag går egentligen att särskilja från Uppsala universitet eller Professor Mats Leijon för den delen.

  Om jag vore som du skulle jag kolla upp ägerförhållandet mellan Mats Leijon och dessa företag. Det finns en del risk att ofrivilligt hamna som gisslan i en verksamhet som i det större hela har ett ädelt syfte, men som bakom kulisserna styr in pengar till enskilda personer. En slags kollektivisering av skuld (eller i detta fall bidragspengar) och personlig vinst.

  Mvh

  Bias