Bort med pensionspengarna från Lundin Petroleum

Skriver på SvT-debatt. Se där eller nedan.

Bort med pensionspengarna från Lundin Petroleum
SvT Debatt, 2012-03-22
Lundin Petroleum har gjort sitt bästa för att rentvå sitt solkliga rykte. Det har väl gått sådär. Ser verkligen inte Lundin sambandet mellan nästan 200 000 bortdrivna människor från de områden där de borrat efter olja? Det är nu inte bara ett ansvar för privata företag att sätta press på Lundin. Alla vi svenskar har våra pengar hos Lundin Petroleum. Inte för att vi vill, utan för att våra pensionspengar i form av Första, Andra och Fjärde AP-fonden är placerade hos Lundin Petroleum. För vara ett land som vill värna både klimatet och mänskliga rättigheter är detta inte acceptabelt. Det skriver riksdagsledamoten Jens Holm (V).

Lundin Petroleum har hållit krismöte för sina finansiärer på Grand Hotel i Stockholm. Det är bra att finansiärerna sätter press på det ifrågasatta företaget. Lundins affärsidé är att göra pengar där ingen annan vill göra det, i krigs- och konfliktområden. Alltså, i områden där människor dödas och mänskliga rättigheter kränks. Lundin Petroleum kom till södra Sudan 1997. 12 000 människor ska ha dödats. 160 000 människor har fördrivits bort från sina hus och hem. Allt för att Lundin Petroleum skulle kunna borra efter olja i lugn och ro. Men Sudan är inte det enda landet där Lundin har haft verksamhet. Andra är Libyen, Etiopien, Syrien och Kongo (DRC). Inga mönsterstater från ett människorättsperspektiv precis.

Lundin Petroleum har gjort sitt bästa för att rentvå sitt solkliga rykte. Det har väl gått sådär. Kritiken och alla frågor från exempelvis Human Rights Watch, Amnesty, ECOS och International Crisis Group kvarstår obesvarade. Hur kommer det sig att Lundin har rekryterat personal från den sudanesiska regimen för att skydda oljetillgångarna? Ser verkligen inte Lundin sambandet mellan nästan 200 000 bortdrivna människor från de områden där Lundin har borrat efter olja? Vad exakt är det Lundin har bidragit med till Sudans folk? Hur ser Lundin på sitt engagemang i andra diktatoriska stater eller konfliktområden? Hur kommer det sig att andra bolag avstår när Lundin investerar i sådana områden? Alla dessa frågor kvarstår obesvarade av Lundin. Dessvärre.

Men det är inte bara ett ansvar för privata företag och förvaltare att sätta press på Lundin. Hur skulle det låta om jag sa att ALLA vi svenskar har våra pengar hos Lundin Petroleum? Jo, så är det faktiskt. Inte för att vi vill, utan för att våra pensionspengar i form av Första, Andra och Fjärde AP-fonden är placerade hos Lundin Petroleum. Var och en av AP-fonderna har ungefär 500 miljoner kronor placerade hos Lundin, tillsammans alltså 1,5 miljarder kronor. Det innebär att våra pensionspengar tillhör de absolut största ägarna av Lundin Petroleum. De tre AP-fonderna är tillsammans faktiskt den femte största innevararen av aktier i Lundin.

Alla anhängare av mänskliga rättigheter och etik inom företagsbranschen borde dra öronen till sig. Vi är alla delägare i Lundin Petroleum. Jag är rätt säker på att en klar majoritet av svenskarna inte vill att deras pengar ska gå till ett företag vars affärsidé är att investera fossil energi i områden där mänskliga rättigheter kränks och människor dödas och fördrivs.

Men det fina med det hela är att det går att ändra på. Vi i Vänsterpartiet har tidigare ifrågasatt AP-fondernas stora placeringar i Lundin och andra oljebolag. AP-fonderna investerar inte bara i Lundin Petroleum, utan också andra stora oljebolag. Tillsamanns har de placerat närmare tio miljarder av våra pensionspengar i världens största oljebolag, i de så kallade Big Oil-bolagen. Jämfört med fossilinvesteringarna är AP-fondernas placeringar i förnybar energi är de näst intill obefintliga. För vara ett land som vill värna både klimatet och mänskliga rättigheter är detta inte acceptabelt.

Det är nu hög tid för finansmarknadsminister Peter Norman att agera. Ge AP-fonderna ett klart uppdrag att: 1. Snarast möjligt avveckla alla investeringar i Lundin Petroleum och andra företag med tvivelaktig etik. 2. Upphöra med investeringar i andra oljebolag och istället investera i förnybar energi. Det är inte OK att svenskarnas pensionspengar finns hos företag som anklagas för att bryta mot mänskliga rättigheter samt motverkar de svenska klimatmålen. Tänker Peter Norman agera?

Jens Holm (V), riksdagsledamot

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Bort med pensionspengarna från Lundin Petroleum”

  1. […] Persson: Låt regeringen koka i sin egen soppa, DN – Doldisar tar hand om våra pengar, Jens Holm (V) – Bort med pensionspengarna från Lundin Petroleum, Jens Holm (V) – Tolgfors går, problemen består, Eskilstuna-Kuriren – Sörmlands […]