Acta på is – delseger

Spännande EU-nämndsmöte nu på morgonen. Mest glädjande var regeringens besked om Acta.

Regeringen meddelade nämligen mig att man nu lägger Acta-avtalet på is. Detta så länge som frågan ligger hos EU-domstolen. Detta får ses som en otroligt viktig delseger för alla oss Actakritiker. Nu kommer vi ha minst ett år på oss att mobilisera motståndet mot Acta. Jag tror vi har alla chanser att vinna! Som ni vet har jag ställt en skriftlig fråga till Beatrice Ask om just detta. Nästa vecka får jag ett formellt skriftligt svar, men redan idag meddelade alltså regeringen sin position.

Ni med gott minne vet att jag interpellerat och kämpat mot Acta så gott det går här i riksdagen (och tidigare i EU-parlamentet), så ikväll får man fira!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Acta på is – delseger”

 1. Profilbild för Andreas Kettelhoit

  Hade regeringen verkligen varit bekymrade för konsekvenserna av ACTA hade de stoppat sin ratefisering för länge sen. Detta här är bara ett spel för gallerierna

 2. Profilbild för Stan

  Först och främst ett stort tack till Jens och andra som har kämpat mot det här monstret länge. Men sen håller jag med föregående kommentar. Erfarenheten säger att det finns ingen anledning att släppa av något på vaksamheten.
  Vad som borde göras är att tillsätta en medborgarkommission för att gå till botten med hur det här ACTA-projektet har uppstått och vilka som är de skyldiga bakom det hela. Och ställa dessa inför rätta!

 3. Profilbild för Amelia Andersdotte

  Hej Jens!

  Var försiktig innan du ropar hej. Kanske bör regeringen ställas frågan vad som kommer hända med de straffrättsliga sanktionerna? Tidigare har miljöpartiet rotat fram att ni i svenska riksdagen och regeringen ändrat varumärkeslagen för att vara kompatibla med ACTA-avtalet. Hur ser det egentligen ut med det? Är det önskvärt att varumärkeslagen ändras så? Enligt vem?

  Företagshemlighetsrätten tog ett steg mot immaterialrätterna genom lagändringarna ni röstade igenom 2009 eller 2010 (tror jag – SOU:n kom 2008). Vad innebär ACTA-avtalet för företagshemligheterna, särskilt vad gäller straffrättsliga sanktioner och reglerna för den digitala miljön? Fråga gärna någon av de större fackförbunden – både TCO och LO lämnade in reservationer till SOU:n om företagshemligheter eftersom de ansåg att det skapade osäkerhet för anställda som vill påtala oegentligheter på arbetsplatsen. Har de en åsikt också om ACTA? (skriv gärna till mig om så är fallet, förresten!!!)

  Att regeringen lägger ACTA på is, istället för att svenska riksdagen t ex får ta en debatt om avtalets konsekvenser på svenskt entreprenörskap online, telekommunikationsindustrin, osv är en fail. I Europaparlamentets ITRE-kommittée, där jag är rapportör för åsikten, har det visat sig att avtalet ställer flera frågor om den öppna, digitala marknaden på sin spets – kan vi ta bort meddelarskyddet (att ISPar och onlineplattformar inte är ansvariga för innehåll på deras servrar och linor, utan att ansvaret ligger hos användare) och samtidigt ha en dynamisk, social plattform för entreprenörskap och social sammanhållning? Telekombranschen säger nej, det gör också PIN-SME, en europeisk samarbetsorganisation för småföretagare.

  Jag tror att det bästa är ifall vi kan få en hälsosam debatt om det här i alla europeiska samhällen nu, när medborgarna faktiskt sagt ifrån. Vart borde vi ta vägen med vår informationspolitik för att hindra att medborgarna känner sig så här åsidosatta?

 4. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hejsan
  Instämmer fullt ut i att man inte ska sätta för stor förhoppning vid skrinläggandet. Men vi vinner tid, och det är viktigt (precis som vi gjorde med datalagringen).
  Amelia tar upp några angelägna saker. Jag satt inte i riksdagen då. Försöker så gott jag kan hålla koll på IPRs, patent och andra integritetsfrågor. Men inte lätt när de sorterar över många utskott.
  Så tveka inte att tipsa/lobba om ni känner till att saker är på gång.
  Vid tillfälle borde vi prata om hur vi tillsammans kan öka trycket i Actafrågan. Det som gjorts från EU-parlamentshåll är jättebra och sånt som jag/vi kan använda oss av.
  J.