Acta och datalagring

Acta ska nu granskas av EU-domstolen (ECJ). Visst är det positivt att ratificeringsprocessen nu stoppas upp i ett till två år. Men jag undrar vad denna domstolsgranskning egentligen ska leda till? Vad exakt är det ECJ ska granska? Såvitt jag förstått det bestämmer kommissionen vilka delar av Acta man ska titta på.

Man ska också komma ihåg att Acta inte är glasklar rättslig materia. Acta är öppet för en massa tolkningar åt än det ena än det andra hållet. Det är det som är problemet. Vad betyder exempelvis att internetleverantörerna (t ex Telia, Bredbandsbolaget) ska samarbeta med rättighetsinnehavarna (t ex Time Warner, Disney)? Kan det inte räcka med det blotta kravet/uppmaningen för att jakten på t ex fildelare ökar?

Vad kan kraven på hårde ingrepp mot misstänkta varumärkesintrång leda till när Indien skickar generiska läkemedel till Brasilien via en flygplats i Europa (som implementerat Acta)? Bara för att ta några exempel… Sånt frågade jag justitieminister Beatrice Ask om i förra veckans interpellationsdebatt. Jag tycker inte jag fick några klara svar.

Och det kommer inte heller vara glasklart för en domare i ECJ att veta vad man ska tycka om detta. Därför kommer de kanske inte tycka något. Jag hoppas jag har fel. Men jag tycker att det osar undanmanöver på långt håll. 

Å andra sidan kan jag inte låta bli att glädjas en smula. Alla debattartiklar, insändare, mejlbombning, agerandet i riksdagen, EU-parlamentet och demonstrationer runt om i världen. Något har det iallafall lett till. Helt lomhörda kan inte ens en EU-kommissionär vara.

Nu undrar vi alla, förstås, hur vår egen justitieminister kommer att agera. Kommer Beatrice Ask att använda sin möjlighet att bidra med (kritiska) synpunkter till EU-domstolen? Kommer hon omedelbart att stoppa ratificeringsprocessen i Sverige i avvaktan på beslut från domstolen? Jag ska omedelbart ställa frågan till henne.

Förresten. Jag blev intervjuad av Sveriges Radio tidigare idag. Beatrice Ask har ju lagt fram förslag till datalagringsdirektiv i Sverige. Det är samma usla, gammalmodiga massövervakningslag som vi lyckades tillfälligt stoppa för ett år sedan. Men nu tror hon dessutom att det ska kunna träda ikraft redan den 1 maj. I år! Ett dåligt lagförslag blir etter värre av att forceras igenom.

Ekot, Hax, DN, Piratpartiet, Actabloggen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Acta och datalagring”

  1. […] Holm, som förra veckan debatterade ACTA med justitieminister Beatrice Ask i Riksdagen, nu ställt nya frågor till justitieministern där han bl.a. undrar hur justitieministern nu kommer att agera och vad som händer med den […]