Ursprungsmärkning, Palestina, Acta

 

Debatterade ursprungsmärkning av kött med Eskil Erlandsson nu i morse på SvT. Det är bra att han numera vill ursprungsmärka allt kött, men det var inte fallet fram till för ett år sedan. Och fortfarande får vi inte besked om när ursprungsmärkningen egentligen kommer. Erlandsson verkar inte vara den som driver frågan hårdast, om man säger så.

Vad glad jag blev av den rödgröna debattartikeln om att erkänna Palestina. Sådärja, Centerpartiet, nu är det bara att rösta med oss så kan vi äntligen visa det palestinska folket solidaritet på allvar. Eller väger lojaliteten med Reinfeldt tyngre? 

Idag har jag och Rikard Allvin ett inlägg i SvD om Acta. Läs det där eller nedan. På fredag debatterar jag Acta med Beatrice Ask (nångång vid 10.30 eller efter för den som är intresserad, troligen på SvT eller riksdagen.se). Nån som har förslag på vad jag ska ta upp med henne? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Acta-avtalet måste stoppas
Svenska Dagbladet 2012-12-15
Den 26 januari 2012 undertecknade EU och den svenska regeringen avtalet mot varumärkesförfalskning, Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Förhandlingarna har omgivits av stor sekretess, och processen har medvetet utformats för att hålla kritiska röster ute, vare sig det handlar om nätentusiaster, konsumentorganisationer eller regeringar i fattiga länder. Däremot har det varit dukat bord för de ekonomiska särintressenas lobbyister.

Kritiken mot avtalet har varit enorm. Enligt en stor grupp av Europas mest framstående akademiker på området strider Acta-avtalet på ett flertal punkter mot befintlig EU-rätt samt de åtaganden EU gjort rörande mänskliga och medborgerliga rättigheter i enlighet med Europakonventionen samt EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Avtalet uppmuntrar bland annat uttryckligen till samarbeten mellan internetleverantörer och rättighetsinnehavare i syfte att motverka misstänkt upphovsrättsbrott på internet. Internet måste förbli öppet för alla. Acta verkar i helt motsatt riktning.

Acta utgör också ett hot mot produktionen av och handeln med så kallade generiska läkemedel (läkemedel där patentet löpt ut). Miljontals människor i fattiga länder är beroende av dessa billiga, helt lagliga läkemedel för att överleva. Nyligen publicerade vetenskapliga studier har varnat för att Acta-avtalet kommer att leda till fler felaktiga genomsökningar, tillslag, stämningsansökningar och andra former av verkställighet mot leverantörer av lagliga generiska läkemedel, något som alltså kan få ödesdigra konsekvenser för miljontals människor. Dessa farhågor delas av bland andra Läkare utan gränser.

Acta-avtalets förespråkare, däribland den svenska regeringen, har återkommande avfärdat kritiken och hävdat att avtalet endast inriktar sig på storskalig kommersiell verksamhet och således inte kommer att påverka enskilda personer. Tyvärr överensstämmer detta inte med verkligheten. Acta har en anmärkningsvärt otydlig definition av kommersiell verksamhet, som skiljer sig från WTO:s definition.

Avtalet utökar straffrättsliga förfaranden och påföljder till handlingar som utförs för ”indirekt ekonomisk eller kommersiell nytta”, vilket fått EU:s egen datatillsynsgrupp att anta att formuleringarna i avtalet är medvetet konstruerade för att kunna inkludera exempelvis fildelning.

Immaterialrätt och varumärkesintrång är viktiga frågor som kan behöva regleras. Men det måste ske på ett öppet och demokratiskt sätt, och kan inte tillåtas urholka grundläggande medborgerliga rättigheter. När ekonomiska särintressen under en hemlighetsstämplad process ensidigt tillåts diktera innehållet blir resultatet därefter.

Här står vi nu med ett människorättsvidrigt avtal som förhandlats fram bakom ryggen på både folkvalda politiker och allmänheten, ett avtal som riskerar att hota det själva fundament på vilket vårt demokratiska samhälle bygger; våra gemensamma grundläggande medborgerliga rättigheter. Ingenting, inte ens ett påstått behov av hårdare tag mot piratverksamhet, kan rättfärdiga ett sådant avtal. Det är hög tid att sätta stopp för Acta-avtalet.

JENS HOLM (V)

riksdagsledamot

RIKARD ALLVIN

fil.master globala studier, arbetar med Acta-avtalet i nära samarbete med den gröna gruppen i EU-parlamentet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Ursprungsmärkning, Palestina, Acta”

 1. Profilbild för Ove Nordström

  Hej Jens. En fråga som vore intressant att få svar på från Beatrice Ask vore varför det är så viktigt för Sverige att gå USA:s affärsintressen till mötes utan vedertagna faktaunderlag samtidigt som USA:s affärsintressen utnyttjat den svenske uppfinnaren Håkan Lans uppfinningar utan att betala en enda krona för detta.

 2. Profilbild för juristen
  juristen

  Fast definitionen i ACTA är väl rätteligen ”handlingar som genomförs SOM KOMMERSIELL VERKSAMHET för direkt eller indirekt ekonomisk eller kommersiell nytta”, dvs det räcker inte att det finns direkt eller indirekt nytta utan krävs också att det är kommersiell verksamhet?

 3. Profilbild för Erik
  Erik

  Bra debatt Jens, men det behövs nog ännu mer ”kött på benen” nästa gång för att rubba Ask.

  Att som Beatrice Ask säga att ACTA bara kräver en liten lagändring är som att säga att ”polisen aldrig kommer få tillgång till material från FRA”. Det löftet ser vi ju nu vad det var värt.

  Som att vi lånar ut 100 miljarder till IMF till ”marknadsmässig ränta”. Verkligen marknadsmässig på 0.1%… Som att ”Sverige inte kommer införa Euron bara för att vi går med i Euro-pakten”. Får väl se hur mycket det är värt om ett år eller så. Det finns inget som säger att vi kan lita på löften från den här regeringen.

  När ACTA väl är här finns det inget som stoppar en proposition som t.ex. regeringens ”De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation” där domstolen hoppas över (vilket var punkt 9 i materialet med krav från USA till den Svenska regeringen, som WikiLeaks avslöjade för övrigt), och sedan blir den frivilliga ”uppmuntran till samarbete mellan rättighetsorganisationer och internetleverantörer” snart tvingande. Tillsammans med Datalagringsdirektivet och FRA så har vi helt plötsligt ett totalt övervakat och censurerat Internet där domstolarna inte längre kan skydda individens rättigheter.

  Ove, varför Sverige går USA:s affärsintressen till mötes är för att regeringen har lovat dem detta efter påtryckningar om handelssanktioner. Se:

  http://falkvinge.net/2011/09/05/cable-reveals-extent-of-lapdoggery-from-swedish-govt-on-copyright-monopoly/

  2.3 miljoner människor har hittills skrivit under protestlistan mot ACTA på Avaaz: https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/

  Och här finns det mycket matnyttig information:
  http://www.stopacta.info/

  Bra jobbat Jens, du har många med dig i detta!

 4. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Bra jobbat Jens i debatten mot Beatrice Ask om ACTA såg den i tv 20feb.Har hon två medhjälpare i debatten?

 5. Profilbild för Fredrik H.
  Fredrik H.

  Ganska ofattbart att ursprungsmärkning av kött inte gått fortare frammåt. Fusket med ommärkning av tvivelaktiga köttkvaliteter och omändringar av landsursprung är bara toppen av ett isberg och mörkertalet är stort. Sjudomar och dödsfall runt om i världen pga dåligt kött händer hela tiden. Bra debatt du hade med Eskil Erlansson, fortsätt stå på dig Jens!