Skrämmande ökning

Idag kom utsläppsstatistiken för 2010. Den visar på en skrämmande ökning. De svenska utsläppen ökade med 10 procent under 2010. Och då är inte konsumtionen och importen medräknad. Siffrorna finns på Naturvårdsverkets hemsida (och här), väl dolda och omöjliga att upptäcka för en lekman. Naturvårdsverket brukar alltid presentera utsläppsstatistiken i slutet av året och nästan alltid har miljöministern kunnat göra en stor show av siffrorna, eftersom de har visat på en minskning (då har man inte räknat med import och konsumtion, då hade siffrorna däremot visat på en ökning. Se exempelvis har Andreas Carlgren profiterade på fjolårets statistik. Nu säger miljöminister Lena Ek ingenting. Regeringens strategi är uppenbarligen att prata när det passar dem och tiga när det inte passar.

Tack till Supermiljöbloggen som räknat ut siffrorna och fått de bekräftade av Naturvårdsverket.

I regeringsdeklarationen i fjol sa statsminister Fredrik Reinfeldt att det inte behövdes några nya åtgärder på klimatområdet. De beslut som redan har fattats räckte tyckte han. Dagens utsläppsstatistik visar att det krävs en aktivare klimatpolitik. Vi behöver skärpa de svenska klimatmålen, inrätta ett klimatinvesteringsprogram, klimatbistånd, bygga om våra miljonprogram, satsa på kollektivtrafiken, minska köttkonsumtionen bara för att ta några exempel.

Men regeringen sitter still i båten. Oroväckande. Inte minst för alla som drabbas av våra ökande utsläpp.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Skrämmande ökning”

  1. Profilbild för Bo Ek
    Bo Ek

    En ny mörkläggning av Regeringen?